Att länder som Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Oman är bland de hetaste på jorden är sant när det gäller vädret, men just nu är det också sant gällande börsnoteringar.
Boom för börsnoteringar när oljeländer försöker diversifiera
Mest läst i kategorin
På måndagen ökade detaljhandelsbolaget Lulu Retail Holdings Plc antalet aktier som erbjuds i bolagets planerade IPO i Abu Dhabi. De ska nu ta in 1,72 miljarder dollar (18,36 miljarder kronor) i årets största börsnotering i regionen. Alla aktier tingades inom några timmar från att erbjudandet kom ut på marknaden, rapporterar Bloomberg.
I Saudiarabien ska finansbolaget United International Holding Co. också börsnoteras, och även där bokades alla aktier upp på några timmar.
Privata bolag går till börsen
En stor skillnad är att det nu är privata bolag som går till börsen. De senaste åren har det visserligen varit stora börsnoteringar på gulf-börserna, men det har oftast rört sig om statliga bolag.
“Eftersom omfattningen av erbjudanden sträcker sig till en bred sektorbas ser vi positivt på mångfalden av exponeringar som erbjuds investerare”, enligt Azimuts portföljchef Ahmed Kamal till Bloomberg.
“Detta är verkligen ett tecken på marknadsmognad och fallande riskpremier.”
Gått väldigt bra hittills i år
En anledning till investerarnas stora intresse är att det gått väldigt bra för de bolag som börsnoterat sig i gulfstaterna. Hittills i år är snittet upp 7 procent första dagen för nynoterade bolag, och 15 procent för året.
“Vi ser fortsatt aptit på den primära marknaden, affärer drar till sig god efterfrågan”, säger Joice Mathew, chef för aktieanalys på United Securities i Muscat till Bloomberg.
Läs även: Saudiarabien varnar fuskare: Oljan kan nå 50 dollar per fat (Dagens PS)
Läs även: Dubai lockar fler miljonärer – flyr Storbritannien (Dagens PS)
Läs även: Nu blir Tokyos tunnelbana ett börsnoterat bolag (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.