Dagens PS

LM och Hilda Ericsson – paret bakom industrijätten Ericsson

Hilda och LM Ericsson
Det var paret Hilda och LKM Ericsson som tillsammans lade grunden för det företag som vi idag känner som Ericsson. (Foto: WikiCommons)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 23 okt. 2024Publicerad: 13 okt. 2024

Samarbetet mellan de äkta makarna LM och Hilda Ericsson utgjorde förutsättningen för att Ericsson kunde utvecklas till något stort.

ANNONS

Mest läst i kategorin

I jakten på den svenska entreprenörsandan berättar vi om de personer och företag som tillsammans och var och en för sig, lade grunden till dagens Sverige. Här kan du bland annat läsa om:

•Albert Bonnier – grundare av Bonnier-sfären

•Ingvar Kamprad – mannen bakom de platta paketen.

•Investor – 1900-talets lok i svensk ekonomi

•Historien bakom framgångs-sagan Ica

Trevlig läsning!

Parhästar. Det finns nog ingen bättre beskrivning på det unga paret Lars Magnus och Hilda Ericsson. De som hade träffats så unga att de fått gå till kungs för att få lov till bröllopet.

ANNONS

Året var 1888 då de båda fick varandra. Den unga Hilda som vuxit upp i Stockholm och den 14 år äldre Lars Magnus som kommit till Stockholm från Värmland efter några års stipendievistelse i USA.

Att Lars Magnus, eller LM som han kom att gå till historien som, hade ett speciellt tekniskt sinne, vilket snart syntes på Stockholmsföretaget Öller & Co där han fick jobb efter att familjen lämnat Värmland och flyttat till Stockholm.

Egen verkstad

Hans tekniska förmåga gjorde att han, efter återkomsten från tiden i Schweiz och Tyskland, vågade tro på sig själv och öppnade sålunda en liten mekanisk verkstad tillsammans med arbetskamraten Carl Johan Andersson.

Här började de båda kumpanerna att tillverka matematiska och fysikaliska instrument, men reparerade också tekniska apparater åt stadens förmögna.

Samma år som Lars Magnus och Hilda gifte sig, kom det sig att det lämnades in några telefonapparater för reparation hos LM:s lilla företag (börskurs Ericsson).

Hilda med två av barnen
Hilda tillsammans med barnen Anna och Gustaf 1885. (Foto: WikiCommons/Ernst Sievert)

Givetvis väcktes intresset hos den teknikintresserade LM och det dröjde inte länge förrän det lilla företaget LM Ericsson kunde erbjuda svensktillverkade telefoniapparater till sina kunder.

Detta blev starten på en svensk tillväxtsaga som med tiden skulle växa till ett av börsens största bolag och en spelare på världsmarknaden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Unikt samspel

Men vid sidan av företagets tekniska och ekonomiska framgångar, var det samspelet mellan LM och Hilda som skapade förutsättningarna för både familjebildningen med fyra barn och företagets tillväxt.

Deras äktenskap var innerligt och kärleksfullt och Hilda tog stor del i utvecklingen av bolaget.

En av telefonens centrala delar var en spole av koppartråd. Denna tillverkades först av Hilda själv hemma i köket och när verksamheten växte, basade hon även den avdelning kvinnor som skötte lindandet.

Kvinnorna på LM Ericsson
Hilda Ericsson tog en mycket aktiv del i bolaget och hade bland annat ansvaret för den stora grupp kvinnor som lindade spolar till telefonerna. (Foto: WikiCommons)

I takt med att bolaget expanderade kraftigt, växte också familjen Ericssons ekonomiska förutsättningar. De flyttade ofta till allt större lägenheter i närheten av fabriken.

1895 köpte familjen Alby gård söder om Stockholm. Köpet var ingen slumpmässig handling utan baserade sig på en händelse från LM:s ungdom.

Revansch

Han älskade att berätta hur han i mitten av 1860-talet hade kommit vandrande mot Stockholm och sökt härbärge på Alby gård.

ANNONS

Herrskapet på gården hade emellertid kört honom på porten med orden “oduglig landstrykare”. LM lovade då sig själv att en gång komma tillbaka och köpa gården. Ett löfte han nu kunde infria.

Paret Ericssons älskade  Alby gård.
Mangårdsbyggnaden på Alby gård blev efter ombyggnaden en pampig bostad för familjen Ericsson. (Foto: WikiCommons/

Efter en stor ombyggnad av mangårdsbyggnaden flyttade hela familjen ut till Alby 1903. LM och Hilda hade även samtidigt börjat avveckla sina roller i LM Ericsson för att redan 1905 sälja sina sista aktier och därmed helt lämna bolaget i andras händer.

Utvecklade gården

Istället ägnade paret all sin tid åt familjen samt att utveckla Alby till ett mönsterjordbruk. Parets tanke var att sonen Lulle skulle att över verksamheten och köpte därför närbelägna Hågelby gård som bostad på äldre dagar.

LM Ericsson-aktie
1905 säljer paret Ericsson sin sina andel i det bolag de tillsammans har skapat. (Bild: Strandbergs mynthandel)

Men 1921 dör sonen Lulle Ericsson och Alby avvecklas. Hågelby utvecklas däremot enormt till en modern lantbruksanläggning där LM:s utvecklingslusta får fritt spelrum.

Engagerad ägare

Han ritar själv många av de nya byggnader som byggs, ofta i betong som var dåtidens nya framtidsmaterial och anläggningen fylls med innovativa och snillrika lösningar för ett modernt användande.

ANNONS
LM Ericsson på ålderns höst
Det var på Hågelby som LM och Hilda Ericsson blev gamla och det var också här LM dog en vinterdag 1926. (Foto: WikiCommons)

Den 17 december 1926 dör LM på Hågelby i en hjärnblödning och lämnar Hilda kvar på gården. Hon avvecklar därefter sig själv på platsen och låter dottern Anna ta över både ägarskapet och driften av Hågelby.

Hilda avlider sedan 1941 och begravs bredvid sin älskade Lars Magnus på Botkyrka kyrkas begravningsplats.

Läs om mannen som skapade framgångssagan ICA. Dagens PS.

Läs mer om LM Ericsson här.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS