Dagens PS

Börsens nyaste vd: Så ska han få succéerna att växa

Thomas Koegler på brädspelskoncernen Asmodee är Stockholmsbörsens nyaste vd och Veckans börprofil.
Thomas Koegler på brädspelskoncernen Asmodee är Stockholmsbörsens nyaste vd och Veckans börprofil. (Foto: Asmodee)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 07 feb. 2025Publicerad: 07 feb. 2025

“Asmodee och brädspelsbranschen är en väldigt stabil verksamhet, vi är exempelvis inte ett företag som är beroende av en specifik spellansering i ett kvartal”, säger Thomas Koegler som när han ringde i Nasdaqs klassiska klocka på fredagsmorgonen blev Stockholmsbörsens nyaste vd.

ANNONS

Mest läst i kategorin

För Dagens PS berättar nu Veckans Börsprofil om hur han vill skapa fortsatt tillväxt med succéer som Catan och Ticket to ride, hur brädspelskulturen egentligen mår och hur relationen med Embracer kommer att se ut nu efter avknoppningen.

Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem snabba frågor till en aktuell person inom börs och finans.

ANNONS

Namn: Thomas Koegler

Titel: vd för brädspelskoncernen Asmodee

Bakgrund: Varit på Asmodee i olika roller i ganska precis tio år men klev på som vd i augusti 2024. Dessförinnan bland annat strategikonsult i Paris där han också studerat och bor.

Aktuell: Börsens nyaste vd som ringde i börsklockan på morgonen den 7 februari efter att ha knoppats av från Embracer (börskurs Embracer)

1. Sportfrågan, hur känns det att Asmodee nu är på börsen?

Det känns väldigt bra och spännande! Men jag känner mig också ödmjuk eftersom det är en ny resa för oss men mycket stolthet särskilt för alla medarbetare som gjort detta möjligt.

Personligen har jag mycket passion för Asmodee, jag har varit här i tio år så jag känner mycket starkt för företaget och produkterna. Och nu känner jag att det är min roll att förmedla den passionen och leva upp till aktieägarnas förväntningar.

ANNONS

“Stockholm troligen den börs i världen med mest kunskap om spelaktier”

“Framgångarna kom när vi började göra spel för hela världen” berättar Veckans börsprofil Per Strömbäck på Dataspelsbranschen om vad som drev fram det svenska spelundret. Vilka är trenderna nu, hur ser branschen på börsen och vad är den nya satsningen Game Town?

ANNONS

Senaste nytt

2. Många av era aktieägare kommer från Embracer, beskriv vad det är för bolag de har blivit ägare till nu och dina bästa argument för att stanna som delägare?

Vi har självklart haft mycket kontakt med Embracers aktieägare under de senaste månaderna efter det stod klart att vi skulle knoppas av och vi har känt en mycket bra respons.

De ser att Asmodee och brädspelsbranschen är en väldigt stabil verksamhet. Även om det såklart kommer upp- och nedgångar så har den huvudsakliga riktningen inga stora överraskningar.

Vi är exempelvis inte ett företag som är beroende av en specifik spellansering i ett kvartal. Om du är en långsiktig investerare och ser hur vi har presterat historiskt så kommer du bli nöjd med oss.

Vill du få fler nyheter som denna från Dagens PS? Prenumerera på våra nyhetsbrev.

3. Vad skulle du säga blir den största skillnaden rent operativt för er att inte vara en del av Embracer-koncernen längre?

Vi var syskon men nu har vi blivit avlägsna släktingar med Embracer och Lars Wingefors som en gemensam huvudägare. Men vi kommer självklart att fortsätta våra samarbeten med övriga Embracer, de projekt vi har startat upp tillsammans är ju startade för vi ser att de kan göra affärsnytta.

Vår strategi ligger fast redan innan vi blev en del av Embracer och det kommer den göra nu också. Vi kommer kunna addera extern tillväxt till vår egen organiska tillväxt som är viktigt för oss. Men en tydlig skillnad blir såklart att vi nu är ett eget börsbolag och allt som det innebär i fråga om omvärldskontakter och uppmärksamhet.

ANNONS

Ett gemensamt samarbete som vi släpper snart är exempelvis ett dataspel som heter Shadowvail som är en del av Legends of the Five rings varumärket. Vi har även lanserat andra samarbeten tidigare och vi siktar på att fortsätta med det även nu.

Asmodee vid den klassiska börsringningen på Nasdaq Stockholm i morse när Dagens PS var på plats (Foto: Dagens PS)

4. Hur mår egentligen brädspelskulturen, vilka trender ser ni?

Brädspelskulturen mår väldigt bra och är väldigt levande. Vi såg en boost under pandemin men som fortsatt att vara stark även efter det. Om du gillar brädspel så fortsätter du vara en brädspels-spelare hela livet även om din aktivitet kan variera i perioder.

Vi har sett ett stort skifte under de senaste 10 till 15 åren när det gäller unga vuxna som tidigare inte tyckte det var super-coolt att spela fysiska spel. Men tack vare flera nya format så har attityden helt förändrats. Varje gång någon hör att jag är vd för bolaget som har spel som Catan och Ticket to ride så säger de att jag har ett drömjobb och jag håller med!

De små hobbybutikerna, det är där succéerna skapas.

Kärnan av våra spelare är unga vuxna, 16 till 35 år gamla. Vi gör självklart spel för barn också men vi vill då gärna göra spel som föräldrarna på riktigt tycker är kul att spela också. Traditionella leksaksbutiker har haft det tufft senaste åren men vår viktigaste försäljningskanal är vad vi kallar små hobbybutiker.

Små enskilda butiker som drivs av någon som själv är passionerad spelare. Det är den typ av affär där kunden kan kliva in och efter ett par frågor lämnar butiken med ett spel som ger dig en härlig spelupplevelse som gör att du vill komma tillbaka och köpa fler spel.

Det är där succéerna skapas. Om vi talar om den bredare marknaden så säljer vi såklart digitalt men också till fysiska butiker som erbjuder mer än bara spel. Vi finns i fler butiker i dag än vad vi någonsin gjort.

ANNONS

Nu kommer klassiska brädspelet till börsen

Att bräd- och kortspelsföretaget Asmodee skulle spinnas ut till ett eget börsbolag var känt sedan tidigare. Men nu har moderbolaget Embracer också avslöjat detaljerna inför noteringen.

5. Ni har ju ett antal väldigt starka titlar, vad skulle du säga att den framtida tillväxten framförallt kommer ifrån, att lyckas lansera fler starka nya spel eller att expandera det ni har?

Det är kombination. Även våra starkaste varumärken fortsätter att växa och det finns faktiskt människor som fortfarande inte har spelat exempelvis Ticket to ride. Det spelet lanserades 2004 och växer fortfarande där vi kan lansera nya spelplaner, nya kartor, en barnversion med mera som gör att vi hela tiden kan växa vår målgrupp.

Men vi behöver såklart också nya titlar men vi ser de som frön vi planterar som kan bli stora träd på sikt. Vår kortsiktiga prestation är inte beroende av nylanseringar men som en del av vår tillväxt har de betydelse. När vi lanserar spel är det inte med ett big-bang utan som en snöboll som växer successivt.

Läs mer:

Veckans börsprofil: Läge för fastighetsaktier? Här är toppförvaltarens favoriter – Dagens PS

Veckans börsprofil: Börschefen om bolagen som knackar på dörren – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Immunovia redo att ta klivet in på USA-marknaden 2025

TO3 tillgänglig för teckning

Läs mer om TO3- teckningsoptionerna
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS