Trump ger upp på sin hårda linje och pausar de höga tullarna i 90 dagar. Den allmänna tullen på 10 procent på alla utländska varor kvarstår – och Kina sticker ut och får en rejäl höjning.
Trump ger upp efter mindre än ett dygn – pausar tullarna


Mest läst i kategorin
19 timmar. Så länge klarade Trump av att hålla sina “permanenta” tullar. Börsen i USA fullkomligt rusade på nyheten om att Donald Trump pausar stora delar av tullpaketet som trädde i kraft för mindre än ett dygn sedan, skriver CNBC.
I skrivande stund är såväl amerikanska börsindex som oljemarknaden i en stark rekyl. Dessutom har den långa räntan i USA återhämtat sig – ett tecken på att oron för USA:s ekonomi lugnar sig något.
Glada besked för Sverige
För den exporttunga Stockholmsbörsen väntar sannolikt ett kraftigt börsrally efter nyheten om att tullarna mot EU sänks efter mindre än ett dygn sedan införandet.
Den goda nyheten har redan gett flera positiva signaler för intresset för svensk ekonomi på marknaden. Kronan stärks kraftigt redan på natten är marknaden ljusnar.
Läs även: Pressad räntemarknad: Dumpar USA i rekordfart. Dagens PS
Senaste nytt
Trump höjer tullarna mot Kina
Tullen på 10 procent mot alla länder kvarstår och tullarna på varor från Kina höjs vidare till 125 procent.
Sedan Kina svarade med egna tullar i måndags har tullarna på varor mellan Kina och USA ökar dagligen.
USA vänder fokuset mot Kina – och verkar för tillfället låtsas som att det var Kina som startade handelskriget förra onsdagen.
”Världen är redo att samarbeta med president Trump för att lösa den globala handeln, men Kina har valt att gå i motsatt riktning,” skriver USA:s handelsminister Howard Lutnick på X.
USA verkar försöka styra om fokuset mot Kina – kanske för skifta fokus från att man gav upp på de flesta av sina riktade tullar innan förhandlingarna tog fart på riktigt.
Trump har valt att meddela landets nya tullar på samma plattform:

Ökad press på Trump från flera håll
Från miljardärer, till väljarstödet och ekonomin – pressen på att vika av från den hårda linjen har ökat snabbt. Inte minst den snabbt ökande 10-åriga räntan har varit mycket bekymmersam och något som oroat ekonomer.
Det är inte alls omöjligt att det är den pressen som fått USA att ge upp så snabbt på sitt ekonomiska världskrig. Nu återstår det bara att se hur man ska göra med Kina.
Stora delar av USA:s import kommer från Kina och att ställa om från detta – eller betala tullar på 125 procent – kommer att bli dyrt. USA importerade varor från Kina till ett värde av 440 miljarder dollar bara förra året. Nu ska importörerna hitta nya leverantörer eller betala mer än dubbelt så mycket för sina varor.
Inte minst kommer det att svida för de miljontals amerikaner som röstat fram Donald Trump i hopp om att få en bättre ekonomi.
Läs även: Ryssland stor förlorare när stormakterna bråkar. Dagens PS

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.