Ett ras på börsen på 20 procent i höst är “inte omöjligt”, det är tvärtom troligt enligt statistiken, menar svensk sparekonom.
Sparekonom: Börsen kan falla 20 procent i höst
Mest läst i kategorin
Det är Joakim Bornold, sparekonom Söderberg och Partners, som tror att en kraftig sättning stundar på börsen.
“Även om allt pekar mot en kraftig återhämtning av ekonomin och ljusa tider har börsen redan prisat in det. En nedgång på upp till 20 procent i höst är därför inte omöjligt, rent statistiskt borde det till och med komma”, säger Bornold till Dagens Industri.
Han anser mot bakgrund av det att det nu är viktigare att “balansera portföljen” än att leta kursraketer.
I somma har börsen gått ovanligt starkt. Av 30 handelsdagar har börsen bara dippat åtta dagar och endast två av dagarna har börsfallet varit mer än 1 procent, enligt Di där flera experter uttalar sig och konstaterar att börsuppgången har sin grundförklaring i centralbankernas expansiva penningpolitik i kölvattnet av pandemin.
Söderfjäll: Är det “falskt larm”?
Enkelt uttryckt kan man alltså tala om att börsen är dopad. I kombination med ett kraftigt räntefall.
Den amerikanska tioårsräntan låg i mars på över 1,7 procent men har under sommaren varit nere på 1,1 procent.
“Vi ser ett mer komfortabelt investerarkollektiv. De litar på att centralbankerna inte kommer att agera på att inflationen går upp”, säger Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, i Di-artikeln.
Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken, tar höjd för för en ränteuppgång.
“Frågan är ju om räntemarknaden vädrar en nedgång i ekonomin eller om det är ett falskt larm. Med tanke på alla starka konjunkturdata är jag positionerad för en ränteuppgång”, säger han till tidningen.
Experterna: Återhämtningen har snart toppat
Börsens öde i höst kan komma att avgöras i Wyoming, USA, den 26-28 augusti, om drygt två veckor. Då samlas världens centralbankschefer för de årliga så kallade Jackson Hole-mötet.
Samtidigt är det osäkert enligt experterna om mötet Jackson Lake Lodge resulterar i något som sätter sin prägel på börsutvecklingen. USA:s centralbank Federal Reserve har hittills inte signalerat att de ekonomiska stimulanserna kan lyftas.
Men enligt experterna som Di talat med kan den ekonomiska återhämtningen nu vara nära toppen, något som börsen redan inprisat, menar bedömarna.
Läs mer på Di.se vad proffsen säger om sommarens rapportflod, komponentbristen, om det finns anledning att tro att den blir bestående, om Kinas hårdföra metoder mot techindustrin, USA:s infrastrukturpaket och om noteringsvågen på börsen håller i sig.
Och så hur marknaden ser på pandemin, förstås, som ännu inte är över även om smittspridningen sjunkit på många håll i världen i sommar.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.