Finansmarknaden gjorde en axelryckning när regeringen föll i omröstningen i riksdagen. I stort sett hände ingenting, konstaterar Di.se.
Axelryckning när regeringen föll i riksdagen
Mest läst i kategorin
Regeringen föll på måndagen i riksdagen och finansmarknaden reagerade med en axelryckning.
Den svenska kronan stärktes med blygsamma 2 öre, men då hade den försvagats ungefär lika mycket tidigare under morgonen, skriver Di och berättar att rörelserna på räntemarknaden var ännu blygsammare när regeringskrisen kulminerade med en misstroendeförklaring i rikets parlament mot Stefan Löfven (S) och hans regering.
Di har i sin kommentar svårt att se vad som i svensk politik skulle kunna få finansmarknaderna att påverkas.
Vad kunde vara en trigger?
“Det är faktiskt inte helt lätt att föreställa sig ett sådant scenario. En väldigt utdragen process, i form av otaliga talmansrundor nu eller en svår regeringsbildning efter ett extraval i höst, vore kanske inte önskvärt men av de skäl som nämns ovan knappast någon katastrof”, skriver tidningens Viktor Munkhammar.
Sverige är inte ensamt om att politiska kriser inte ens orsakat en krusning på ytan på finansmarknaderna. Samma sak har Belgien, Spanien och Nederländerna upplevt under senare år. Det är bara i Italien som landets senaste regeringskris fick marknadsräntorna att stiga, framgår det.
Det som om möjligt kan få marknaderna i Sverige i gungning, enligt Munkhammar, är om V eller SD intar en statsminister- eller finansministerpost.
Men det ser Di-skribenten som föga “troligt”.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.