Bara månader efter den globala överenskommelsen i Glasgow om att fasa ut kol växer industrin explosionsartat. Det rapporterar Bloomberg. Ukrainakriget har drivit fram utvecklingen.
Boom för kol i spåren av Ukrainakriget
Mest läst i kategorin
Ett stort antal lastfartyg med kol i lasten lämnar varje vecka Sydafrika med kurs mot Europa.
Tyskland och Italien överväger att öppna gamla kolkraftverk igen efter att gas från Ryssland har blivit en osäker bristvara.
Även i USA har kolet fått en tveksam renässans. Kina öppnar tidigare stängda gruvor och planerar nya. Kolproduktionen går på högvarv, man bryter så fort man kan. Processen har drivits fram av Rysslands krig i Ukraina, konstaterar Bloomberg.
Fyra gånger dyrare efter Ukrainakriget
Trots ett stigande pris – från 100 dollar per kubikmeter till 280 dollar per kubikmeter i oktober och 440 dollar vid krigsutbrottet – är kolet en etablerad energikälla. I relation till annan energi är den också fortfarande billig.
Problemet är att kolet är också det fossila bränsle som är smutsigast. Flera länder nådde en överenskommelse om att fasa ut kolet så sent som i höstas.
Internationella energirådet IEA har också varit mycket tydliga med att det inte går att nå de globala klimatmålen med kolet kvar.
Redan före kriget, när pandemirestriktionerna började lätta och människor började konsumera och resa mer igen, kickade en ökad produktion igång kolanvändningen över hela världen.
Senaste nytt
Kolet upp med 9 procent globalt
Under 2021 ökade användningen med 9 procent globalt, trots alla avtal. Inom EU gick den upp med 12 procent, i USA med 17 procent. I Asien, Afrika och Latinamerika steg användningen också avsevärt.
I Danmark har Orsted A/S börjat ersätta biomassa med kol eftersom den marknaden har drabbts av kriget. I Tyskland driver gaskrisen fram nya funderingar på att återuppliva kolbrytning genom bolaget RWE AG.
Vad som också komplicerar bilden är att en del länder har slutat exportera kolet eftersom de först vill säkra behovet på den inhemska marknaden.
”När du försöker balansera minskad kolkonsumtion och energisäkerhet, då vet alla att det är en av de två som vinner: Den som får lamporna att fortsätta lysa”, säger Steve Hulton, senior rådgivare på Rystad Energy i Sydney till Bloomberg.
”Det är det som håller kvar människor vid makten och sätter stopp för upplopp på gatorna.”
Läs också:
Indonesiskt exportförbud höjer prisnivån på vegetabiliska oljor
IMF: Global tillväxt sänks av Ukrainakriget
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.