Lönerna dubblades jämfört med intäkterna och bonusarna steg hos Wall Street-bankerna för 2021 – men nu varnar banktopparna för en mer avslagen bonusfest i år.
Bonusar och löner rusar på Wall Street
Mest läst i kategorin
2022 blir inte ett lika lukrativt år som förra året för anställda och partners till bankjättarna i finanskvarteren i New York.
Medarbetarna kan förvänta sig lägre bonusar, enligt de högsta ansvariga bankirerna, skriver The Wall Street Journal som uppger att varningen för lägre ersättningar kom i samband med att de högre bonusarna för fjolåret delades ut i veckan.
Belöningarna för succéåret 2021 är inget som bankanställda ska vänja sig vid, var budskapet.
Ersättningen var nästan 1,3 miljarder
De fem största investmentbankerna i USA pytsade ut 142 miljarder dollar – nästan 1 294 miljarder kronor – i ersättning för 2021, vilket uppges vara 18 miljarder dollar (164 miljarder kronor) mer än för 2020.
Dessutom ökade lönerna hos de fem bjässarna i finanssektorn på Wall Street totalt sett dubbelt så mycket som intäkterna, framgår det.
Vanligtvis är löneutvecklingen hårt knuten till intäkterna, men så blev inte utfallet för i fjol.
WSJ redogör för hur mycket respektive bank betalat ut i kompensation – bonusar och löner. Hos JPMorgan Chase steg incitamenten med 13 procent, ungefär tre gånger mer än intäkterna.
Goldman Sachs intäkter rekordökade
På Citibank fick de anställda 3 miljarder dollar – drygt 27 miljarder kronor – mer än för 2020. Trots att intäkterna gick ner 2021.
Goldman Sachs gav bort runt en halv miljard dollar i aktiebonusar till cirka 400 partners.
Samtidigt noterade Goldman Sachs en rekordökning av intäkterna på 59 miljarder dollar (nästan 538 miljarder kronor) 2021, framgår det.
Under året som gick har bankpersonal hos giganterna jobbat hårt och på sina håll bränt ut sig. I det sammanhanget kanske högre bonus och lön är en klen tröst.
Enligt WSJ är dessutom många av stolarna fortfarande tomma på bankkontoren i spåren av pandemin.
I år brottas bankerna inte bara med covid-19, även aviserade räntehöjningar och dämpad entusiasm bland investerare utgör hot.
Det här drar ner förhoppningarna om en ny bonus- och lönefest i New York i år.
Jamie Dimons lönepåslag: 27 miljoner kronor
Jamie Dimon, vd för JPMorgan Chase, får trösta sig med en löneförhöjning på 3 miljoner dollar, lite drygt 27 miljoner kronor, och nu har en lön på 34,5 miljoner dollar (cirka 314 miljoner kronor), enligt The Wall Street Journal som även uppger att nyutexaminerade bankanställda på JPMorgan får en rejäla löneförhöjning – från 85 000 dollar (drygt 774 000 kronor) i början av fjolåret till 110 000 dollar (ganska precis en miljon kronor) i år.
För de lite mer bevandrade i den amerikanska bankvärlden, med tre års erfarenhet, har lönerna precis justerats upp med 25 000 dollar (cirka 228 000 kronor) till 175 000 dollar (knappt 1,6 miljoner kronor), berättar tidningen vidare.
Läs även: Pricksäker guru: Börsen rasar nästan 50 procent
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.