Dagens PS

Bojkott mot rysk olja – priset nu över 110 dollar per fat

Rysk olja
EU ser ut att sluta importera rysk olja inom kort.(Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 mars 2022Publicerad: 02 mars 2022

Energikonsumenter i Europa bojkottar rysk olja – något som får oljepriserna att fortsätta stiga över nivån 110 dollar per fat, rapporterar Financial Times.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Energimarknaden har till stor del undantagits av USA:s och EU:s sanktioner mot Ryssland efter landets invasion av Ukraina, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om. 

Men trots det har efterfrågan på rysk olja kollapsat i Europa, då raffinaderier, banker och fraktbolag självmant väljer att bojkotta landets stora råvarumarknad, enligt Financial Times.

“Storbolagen rör inte rysk olja”

Energy Aspects, ett konsultbolag, uppskattar att 70 procent av Rysslands oljeproduktion nu har svårt att hitta en köpare. Ryssland är världens tredje största oljeproducent, efter Saudiarabien och USA.

“De flesta europeiska storbolagen rör inte rysk olja, och bara ett fåtal europeiska raffinaderier och handelsföretag finns fortfarande på marknaden, men höga fraktpriser och krigsförsäkringspremier komplicerar transaktioner avsevärt”, säger Energy Aspects.

“Flera fartygsägare har enligt uppgift varit ovilliga att göra bokningar från Östersjön eller Svarta havet på grund av bristen på krigsförsäkring”.

Högsta oljepriset på åtta år

Brentoljan, som är det internationella riktmärket för oljepriset, stiger under onsdagen med 8 procent och kostar nu över 111 dollar per fat. Det är det högsta oljepriset på åtta år. Det är dock rabatt på rysk olja, som ligger 18 dollar lägre än brentoljan – den största skillnaden i pris sedan Sovjetunionens fall.

“Oljeprisskillnader återspeglar en tydlig ovilja att ta rysk råolja, och det fortsätter att finnas en risk för fler sanktioner som indirekt eller direkt kan påverka oljeköp eller leveranser”, säger Shin Kim, chef för oljetillgång och produktion på S&P.

ANNONS

Priserna på naturgas i Europa stiger samtidigt kraftigt, de är upp 50 procent till 185 euro per megawattimme.

Tysklands ekonomiminister Robert Habeck säger på onsdagen att deras värsta tänkbara scenario ännu inte blivit av – Ryssland fortsätter att skicka naturgas till Tyskland. Men landet måste vara förberett och kanske måste hålla koleldade kraftverk igång som reserv, tillägger han. Ryssland levererar cirka 40 procent av Europas gas.

Läs även: Priset på olja stiger efter Rysslands attack på Ukraina

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]