Börsen rasar, och man pratar om björnmarknad – men hur definierar man egentligen det? Och när kan man säga att det vänder och blir tjurmarknad?
Björnmarknad – vad är det egentligen?
Mest läst i kategorin
2022 är ett riktigt dåligt år för börsen. Ser man på amerikanska Dow Jones Industrial Average är indexet ned 20 procent. Det innebär att det nu möter definitionen för björnmarknad, enligt Reuters.
Det industritunga indexet är inte det enda. S&P 500, USA:s näst största index är ned runt 23 procent i år, och tech-tunga Nasdaq hela 32 procent jämfört med indexens högsta noteringar.
Analytikerna oense om definition
Ofta använder man björn- respektive tjurmarknad för att beskriva breda upp- eller nedgångar på aktiemarknaden. Vad som exakt definierar de båda företeelserna är inte ens analytikerna ense om, uppger Reuters.
En del investerare säger att det är björnmarknad när en aktie eller ett index rasar med minst 20 procent från högsta noteringen. Det är från högsta noteringen björnmarknadens början då räknas. Alltså är det bara i efterhand, när värdet minskat med 20 procent, man kan konstatera när en björnmarknad inleds.
Samma sak gäller tjurmarknad: En ökning med 20 procent från den lägsta noteringen.
Tjurrally i björnmarknad
S&P Dow Jones Indices har en mer nyanserad definition. Om värdet rasar 20 procent eller mer från en högsta notering för att sedan öka 20 procent från den lägsta noteringen är indexet fortfarande lägre än den föregående högstanoteringen. Det kallar Howard Silverblatt, senior indexanalytiker på S&P Dow Jones för “ett tjurrally i en björnmarknad”, skriver Reuters.
För att investerarna ska kunna vara säkra på att det är tjurmarknad måste alltså indexet nå en ny högstanotering. Då markerar den föregående lägstanoteringen slutet på björnmarknaden och början på den nya tjurmarknaden.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs även: USA-börsen föll på måndagen
Läs även: Fondstjärna spår börsras på ytterligare 30 procent
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.