Björn Rosengren ångrar Telia-affären – att han tog bolaget till börsen år 2000. Nu vill han förstatliga Telias nätdel, skriver Dagens Nyheter.
Björn Rosengren ångrar Telia-affären
Mest läst i kategorin
“Börsnoteringen av Telia hanterades fel. Jag är den förste att tillstå det. Nätinfrastrukturen borde ha styckats av och säkrats i svensk samhällsägo. Först därefter skulle börsintroduktionen ha ägt rum”, säger Björn Rosengren, som var socialdemokratisk näringsminister när han tog Telia till börsen.
Han tar på sig hela ansvaret för det och förordar nu att nätdelen av Telia förstatligas, bland annat för att minska sårbarheten och öka tillgängligheten i glesbygd.
Dagens Nyheter berättar för ex-ministern om hur en 87-årig kvinna i vintras gick bort sedan sonen inte kunde larma ambulans på grund av ett strömavbrott.
Han blir först tyst.
“Det är ju fruktansvärt”, säger Björn Rosengren sedan.
Avsaknaden av ansvar oacceptabel
I Telias back up fanns kapacitet endast för en timme, vilket bryter mot lagstadgade fyra timmar, berättar tidningen och Rosengren menar att det är “oacceptabelt att ingen tar ansvar”.
Samtidigt visar det, menar han, hur angeläget det är för samhället med ett fungerande nät.
Telia är en het potatis politiskt. De fyra borgerliga partierna vill sälja ut bolaget helt, som till 39,5 procent ägs av svenska staten.
Bakgrunden är att staten nu, genom Telia, äger inte bara SVT utan även TV4. Men regeringen har hävdat att Telia inte går att avyttra av säkerhetsskäl, vilket Försvarsmakten i en riskanalys, som DN hänvisar till, lyfter fram.
Rapporten är till största delen hemligstämplad men där framgår att Försvarsmakten anser att staten inte bör minska sin ägarandel i Telia, något som regeringen underströk i vårändringsbudgeten med adress till Försvarsmaktens riskanalys.
Krav på uppdelning av Telia
Samtidigt höjs krav på en uppdelning av bolaget, en kommersiell och en statlig del. Men där har både S och M sagt att det inte är aktuellt, tvärtemot SD som ser en delning av bolaget som något positivt, skriver DN.
Björn Rosengren å sin sida är kritisk mot att Telia helt saknar representanter i styrelsen. Så var det redan då när Telia gick till börsen för 21 år sedan, och så är det fortfarande – “en ren flykt från ansvar”, säger Rosengren till DN.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.