Det blev en ny rekordnivå för bitcoin. Nu drivs framgången av att investerare räknar med en kryptovänlig Trump.
Bitcoin slår rekord igen – över magisk gräns
Mest läst i kategorin
Det är med bitcoin och kryptovalutorna som med allt annat. Det startar som ett alternativ och revolt, utnyttjas av etablissemanget och tas över att de som man gjorde uppror mot.
Det gällde rockmusiken och punken. Nu gäller det bitcoin.
Världens största digitala valuta har haft ett extraordinärt rally sedan dagen för USA:s presidentval och ökat med än 40 procent på bara fyra veckor, noterar WSJ.
Den steg till 103 853 dollar sedan nygamle Donald Trump valt kryptovänlige Paul Atkins att leda tillsynsmyndigheten SEC – och den gjorde det sedan tidigare kryptofientlige Trump släppt skepticismen och lovat ”avsluta Joe Bidens krig mot krypto”.
”Väldigt ironiskt”
”Jag tycker det är väldigt ironiskt”, säger Tim Swanson hos Clearmatics, ett London-baserat blockchain-företag, till WSJ.
”Hela syftet med bitcoin var att skapa en alternativ betalningsinfrastruktur utanför traditionell ekonomi och statlig övervakning. Nu vill bitcoiners omfamna regeringar eller till och med få subventioner”.
Satoshi Nakamoto, idégivaren bakom bitcoin, föreslog valutan 2008 som ett sätt att göra betalningar utan det traditioella banksystemet.
I stället blev det en marsch mot mainstream, där de etablerade krafterna såg till att kväsa eventuella libertarianer och andra som inbillade sig att individer skulle få kontrollera sin ekonomiska framtid, fria från tillsyn av banker och regeringar.
Trump – i stället för revolt
Nu hejar i stället kryptomarknaden på Donald Trump, som talar om att skapa en strategisk nationell reserv för regeringens bitcoin-innehav, skriver WSJ och påpekar att det är en politik som kan höja priset på den digitala valutan.
Regeringar i små länder som Bhutan och El Salvador har redan samlat p sig bitcoin, liksom företag som Microstrategy och Tesla.
Bitcoin används praktiskt taget aldrig idag som ett sätt att göra betalningar – den ursprungliga användningen i Nakamotos värld, påpekar WSJ.
I stället beskriver förespråkarna det som en form av ”digitalt guld”, ett sätt att lagra monetärt värde och säkra sig mot inflation.
Del av etablissemanget
Mer etablissemang kan en påstådd utmanare naturligtvis aldrig bli. Och inte mer av en privatiserad valutamarknad som tar även den delen utanför gemensam kontroll av något slag.
Rocken och punken fick i slutänden Spotify och Youtube. Kryptovalutorna fick Trump.
Men fortfarande genljuder ekot av Elvis Presleys tidiga rocklåtar – även om soundtracket är från Las Vegas.
Landet i världen som tjänat mest på bitcoin i år? Dagens PS
Flickvännen slängde hårddisk med 7,9 miljarder. Dagens PS
Bitcoin slår rekord – borde du investera pensionen? News55
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.