Höga tjänstemän inom den amerikanska presidentens administration och inom landets centralbank har de senaste veckorna medgivit att det gjort misstag i sin hantering av inflationen.
Biden och Fed hanterade inflationen på fel sätt
Mest läst i kategorin
De senaste veckorna har höga tjänstemän inom USA:s centralbank Federal Reserve och inom president Joe Bidens administration medgett att de har begått misstag när de hanterat inflationen på grund av att de misstolkat ekonomin, det rapporterar Wall Street Journal.
Tjänstemän vid Federal Reserve och rådgivare till presidenten oroade sig för att restriktionerna under covid-19-pandemin skulle få konsekvenser som liknade finanskrisen 2007 till 2009 med svag efterfrågarn och långsam tillväxt, hög arbetslöshet och låg inflation.
Ekonomin fungerade annorlunda
Därför använde Federal Reserve en lågräntepolitik, men ekonomin under pandemin visade sig vara väldigt annorlunda. Finanskrisen gjorde att efterfrågan från företag och konsumenter minskade, men pandemin skapade ett minskat utbud och brist på råvaror och annat.
Arbetslösheten minskade och inflationen återhämtade sig snabbare än beslutsfattarna förväntade sig, men de höll fast vid den gamla politiken vilket förvärrade bristen i utbud och efterfrågan och drev upp inflationen, som i maj nådde 8,6 procent.
Ökade utgifter
Efter finanskrisen 2007 till 2009 låg konsumenternas, näringslivets och myndigheternas totala utgifter, ojusterade för inflation, i flera år kvar under den trend som rått innan krisen, men under det första kvartalet 2022 hade de ökat till 5 procent över nivån innan pandemin, eller cirka en biljon dollar, förstärkt av flera federala stimulanspaket.
Randal Quarles, Federal Reserves vice ordförande för övervakning från 2017 till slutet av 2021, säger till WSJ att det var en komplicerad situation med få prejudikat och att folk gör misstag.
Inte bara i USA
Experter lyckades heller inte förutse den högre inflationens omfattning och varaktighet, nya varianter av covid-19, Rysslands invasion av Ukraina och Kinas covid-nedstängningar har dessutom förvärrat situationen.
Den höga inflationen är dock inte enbart resultatet av politiska misstag i USA, i Storbritannien kommer den i slutet av året vara 8,8 procent, i Tyskland kommer den då vara 7,2 procent, i Kanada kommer den vara 6,1 procent och i USA kommer inflationen i slutet av året vara 6,8 procent, detta enligt JP Morgan projects, skriver WSJ.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Om inflationen består är det här du ska ha pengarna
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.