Kan en ny, global förmögenhetsskatt finansiera klimatkampen? Det tror åtminstone kampanjgruppen Tax Justice Network, som menar att en “fjäderlätt” skatt för världens superrika skulle kunna dra in över 2 biljoner dollar varje år.
Beskatta de rikaste – rädda världen?
Mest läst i kategorin
“Beskatta de rika. Rädda världen. Så enkelt är det”, sa Patriotic Millionaires grundare Erica Payne i ett tal tidigare i år.
Tax Justice Network håller med.
I sin senaste rapport föreslår de att vi bör införa en global förmögenhetsskatt för de allra rikaste. Pengarna som detta genererar ska sedan kunna användas för att tackla klimatförändringarna.
Inspirationen? Spanien.
Under ledning av den socialistiske premiärministern Pedro Sánchez införde landet en tillfällig förmögenhetsskatt 2022, riktad mot de allra rikaste hushållen.
Den spanska modellen har nu blivit en förebild för hur världen kan skapa en global lösning på både ekonomisk ojämlikhet och klimatkrisen, skriver The Guardian.
Så kan Spaniens skatt fungera globalt
Den spanska skatten gäller hushåll med en nettoförmögenhet som överstiger 3 miljoner euro, drygt 35 miljoner kronor.
Resultatet? Pengar som annars bara skulle ha fortsatt ackumuleras i redan sprängfyllda kassakistor kan nu omfördelas för att hjälpa samhället i stort.
Tax Justice Network hävdar att om världens länder skulle införa en liknande skatt, med en skattesats på mellan 1,7 och 3,5 procent, skulle det globalt kunna generera cirka 2,1 biljoner dollar per år.
I Storbritannien ensamt skulle upp till 31 miljarder dollar kunna dras in årligen.
Senaste nytt
Ökat stöd – och motstånd
Intresset för att beskatta de allra rikaste växer runt om i världen.
Länder som Frankrike, Tyskland och Sydafrika har uttryckt stöd för en global minimiskatt för världens miljardärer, och G20 har också börjat utforska möjligheterna.
Men vägen dit är långt ifrån enkel. Flera länder är skeptiska och en överenskommelse kan ta år att få på plats.
Det finns dessutom en oro för att de superrika skulle packa sina väskor och fly till skatteparadis.
Inte då, menar Tax Justice Network, och pekar på exempel från oss här i Norden.
Här har tidigare reformer visat att väldigt få faktiskt flyttar på sig när skatterna höjs, skriver man.
Klimatet kan inte vänta
För förespråkarna framstår förslaget som en rättvis lösning på både klimatkrisen och den växande ojämlikheten i världen.
Alison Schultz, forskare på Tax Justice Network, betonar att tiden är knapp: “Klimatet kan inte vänta, och det kan inte heller världens befolkning”, säger hon.
Så enkelt är det.
Läs också:
Höjd skatt för de rikaste – men på rätt sätt. Dagens PS
Rika fransmän planerar flykt. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.