Aktier på tillväxtmarknader har släpat efter börsutvecklingen i utvecklade ekonomier och värre ser det ut att bli – bedömare varnas för ras.
Bedömare spår ras för tillväxtmarknader – "stagnerar"
Mest läst i kategorin
Enligt Financial Times har aktier på tillväxtmarknader inte gått så dåligt som nu sedan 2013.
Utbredd oro hos investerare för en global åtstramning av penningpolitiken uppges vara en orsak till detta.
När Federal Reserve för åtta år sedan tog beslut om lättnader i sina ekonomiska stödåtgärder drog det ner tillväxtmarknaderna och nu har den amerikanska centralbanken på nytt beslutat att minska stimulanserna i coronakrisen, som Dagens PS berättade på torsdagen med hänvisning till CNBC.
“Vi är på väg in i ett scenario med avtagande global tillväxt och stigande inflation, där centralbankerna tvingas agera. Det borde vara supernegativt för tillväxtmarknader i allmänhet”, säger Minna Kuusisto, chef för global makroforskning på Danske Bank i Helsingfors, till FT.
Kina-avmattning skrämmer
Ytterligare ett orosmoln är att Kinas ekonomi ska mattas av mer än väntat. Kina har, skriver den högt ansedda affärstidningen, i många avseenden varit motorn för utvecklingen i tillväxtländerna.
Men trots att de mörka molnen hopar sig fortsätter investerare att pumpa in pengar i tillväxtmarknader.
I mars 2020, när pandemin härjade som värst, plockade utländska investerare enligt FT ut tillgångar för 90 miljarder dollar från tillväxtmarknaderna.
Investerarnas agerande då beskrivs som en panikåtgärd och efter det har investeringarna i tillväxtmarknader ökat under 19 månader med undantag från en av dessa månader.
Enligt artikeln har nästan 790 miljarder dollar strömmat in i tillväxtmarknaderna under drygt ett och halvt års tid. Bara under oktober gjordes investeringar i dessa marknader för 25 miljarder dollar, framgår det.
Inflationsspöket ytterligare ett hot
Utöver redan nämnda risker svävar även det globala inflationshotet över tillväxtmarknaderna och där har en del beslutsfattare i de berörda länderna redan höjt räntorna för att parera mot prisökningarna.
Höga energipriser spär samtidigt på oron, även om Ryssland väntas bli gynnat av detta fenomen.
Minna Kuusisto på Danske Bank varnar för ras och förklarar i FT att Indien, Turkiet och Egypten är mest sårbara, men experten bedömer att riskerna är höga överlag på tillväxtmarknader i såväl Europa som Asien och Latinamerika.
“Marknaderna fokuserar på inflationen men inte på att tillväxten stagnerar. Jag är inte säker på om de verkligen har uppmärksammat de stigande energipriserna och konsekvenserna för tillväxtmarknader”, säger Minna Kuusisto enligt FT och understryker att riskerna mot aktier och obligationer på tillväxtmarknaderna är många.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.