Dagens PS

Bättre att "skugga" Kina genom europeiska bolag

Investerare väljer indirekt exponering mot Kina när de handlar aktier, bland annat för att hantera den geopolitiska risken
Investerare väljer indirekt exponering mot Kina när de handlar aktier, bland annat för att hantera den geopolitiska risken. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 maj 2023Publicerad: 10 maj 2023

I år tjänar investerare mer på att köpa europeiska bolag med fokus på Kina, än på att köpa kinesiska bolag direkt.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Nyckfullheten i Kinas återhämtning efter covid-19-pandemin gör att investerare hellre köper aktier i europeiska bolag med fokus på Kina än i kinesiska bolag, det rapporterar Reuters.

Ojämn återhämtning i Kina

ANNONS

Kina avslutade sin strikta noll-covid-strategi i slutet av 2022 och det hjälpte landets ekonomi att återhämta sig 4,5 procent snabbare än väntat under första kvartalet i år.

Men återhämtningen har varit ojämn, Kinas tjäntesektor har stärkts av uppdämd konsumentefterfrågan, men tillverkningssektorn har släpat efter och regulatoriska tillslag har drabbat landets teknik- och fastighetsbransch.

“Visst spenderar folk, konsumtionssidan är verklig. Men det finns inte mycket mer utöver det,” säger Geoff Yu, senior EMEA-marknadsstrateg på BNY Mellon, till Reuters.

ANNONS

Senaste nytt

Nya sätt att handla

Investerare måste nu hitta mer nyanserade sätt att handla med Kinas ekonomi när den återhämtar sig efter covid-19-pandemin.

“Det gamla scenariot, där kinesiska återhämtningar associerades med en återhämtning inom bygg- och bostäder, är inte nödvändigtvis fallet den här gången, och uppenbarligen påverkar det geopolitiska läget och de tidigare omgångarna av inhemska regulatoriska reformer som tillämpades på teknik- och utbildningssektorn”, säger Wang Taosha portföljförvaltare vid Fidelity, till Reuters.

Hon är positiv till Kina, men hon föredrar lyxsektorn, framför allt på grund av de besparingar som byggts upp där under pandemin, speciellt av de rika. Det finns också en uppdämd efterfrågan på resor.

ANNONS

STOXX 600 överträffar andra stora index

Enligt Barclays är nästan 2 procent av euroområdets BNP exponerad mot Kina, det kan jämföras med drygt 0,5 procent för USA.

Hittills i år har Europas STOXX 600-index stigit med 10 procent och det överträffar de flesta andra stora index.

Den milda vintern i Europa hjälpte till att sänka energikostnader och den har också hjälpt till att driva upp STOXX 600 till sin högsta nivå på 14 månader.

Tjänar mer på att “skugga” Kina

Kinas CSI 300-index är upp 5 procent i år, men en portfolio som “skuggar” Kina som har beräknats av Jefferies, och som inkluderar europeiska bolag som får mer än 10 procent av sina intäkter från Kina, har sedan början av november ökat med 33 procent.

Jefferies menar att efterfrågan på att “skugga” Kina kommer fortsätta att vara stark på grund avpå den högre riskpremien för kinesiska aktier.

“En anledning till att människor väljer indirekt exponering mot Kina, genom den europeiska marknaden, är att hantera den geopolitiska risken”, säger Emmanuel Cau, Barclays chef för den europeiska aktiestrategin, till Reters.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Småsparare blickar mot Kina – trots riskerna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Läs mer om newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS