Nästan 1 200 miljarder kronor – så hög vinst har Europas banker gjort i år på stigande räntor. Trots det ser det mörkt ut för stora delar av banksektorn framöver.
Bankerna gör räntevinst på 1 200 miljarder
Mest läst i kategorin
Dagens PS har återkommande rapporterat om hur de svenska storbankerna höjt sina räntor i spåren av Riksbankens räntehöjningar i kampen mot inflationen (se länkar under artikel).
Det så kallade räntenettot har varit en sedelpress inte bara för svenska storbanker utan hela banksektorn i Europa.
Enligt Financial Times har de europeiska bankerna gjort en vinst på 100 miljarder euro tack vare det.
100 euro motsvarar 1 168 miljarder kronor med fredagens valutakurs.
Svag utlåning trots gynnsamt läge
UBS, som FT hänvisar till, uppskattar att räntenettot för de europeiska bankerna ökat till 378 miljarder euro i år, vilket kan jämföras med 2021 då räntenettot låg på 270 miljarder euro.
Räntenettot är skillnaden mellan vad bankerna tar i betalt i räntor för sina lån jämfört med vad bankernas inlåning kostar i räntor. Det är marginalen däremellan som är bankernas kassako.
Men enligt FT har de europeiska bankernas utlåning, trots det gynnsamma läget, endast ökat med 2 procent.
Dock har den ökade vinsten för bankkomplexen i Europa gjort att utdelningarna ökat, liksom återköpen.
Mer anmärkningsvärt är att de flesta banker fortfarande handlas till kraftiga rabatter på börsen på det bokförda värdet på sina tillgångar, och jämfört med sina bankrivaler i USA, framgår det.
Bankerna går en tuff tid till mötes
“Europeiska banker har överträffat marknaden med mer än 50 procent och ändå handlas de till värderingar som innebär en intjäningsförmåga som är 30 procent lägre än våra prognoser”, säger Jason Napier, analytiker på UBS, till FT som uppger att värre scenarier stundar för bankerna med de förväntade räntesänkningarna hos centralbankerna.
Det leder sannolikt till att bankaktier straffas ännu hårdare av marknaden.
Dessutom kvarstår en rädsla för recession som kan hämma efterfrågan på lån, samt en ökad risk för högre kapitalkrav.
Det här spär på oron för att banker tvingas ställa in sina betalningar med de tre bankkrascherna i mars i år i USA färskt i minnet.
“UBS förutspår att avsättningarna för kreditförluster kommer att uppgå till 63 miljarder euro nästa år, upp från 31 miljarder euro 2021. Det är fortfarande en hanterbar nivå med tanke på bankernas sunda kapitalbuffertar, men det kommer att äta upp kontanter som annars skulle kunna användas för återköp eller utdelningar”, skriver Financial Times.
Läs mer: Storbankerna tjänar 120 miljarder – på din räntehöjning Dagens PS
Läs även: Dagens PS läsare: “Skrämmande och sjukt” Dagens PS
Läs vidare: Han öppnar kranen för miljardregn i bankerna Dagens PS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.