Han blev sparkad som bankdirektör för Handelsbanken, men nu har han fått sin revansch på rivalen Nordea. ”Vi är mycket nöjda”, säger finansmannen Christer Gardell på Cevian, tredje största ägare i Nordea, i sitt vd-betyg.
Sparkad bankdirektör har fått revansch
Mest läst i kategorin
Det var 2015. Frank Vang-Jensen hade varit 18 år på Handelsbanken och fick förtroendet att bli bankens vd.
Det gick åt pipan. Redan efter 17 månader fick han sparken, han “räckte inte till”, enligt SHB:s styrelseordförande Pär Boman.
I ett reportage i Affärsvärlden berättar Vang-Jensen om förlustkänslan där och då – när han fick kicken som bankdirektör i Handelsbanken.
“Inte alltid så kul”
“Det är inte alltid så kul när man skiljs åt. Det kan gälla en partnerrelation eller en arbetsplats, men thats life”, säger Frank Vang-Jensen.
Nu dröjde det inte länge förrän han hamnade hos bankrivalen Nordea, som för övrig var rejält stukat vid den här tiden. Frank Vang-Jensen fick ta över den nästan kapsejsade skutan på hösten 2019.
Det där med att han blev sparkad som bankdirektör på Nordea var som bortblåst, Frank Vang-Jensen kavlade upp ärmarna och lyfte Nordea ur dyn – han fick sin revansch.
“Det handlade om att få saker gjorda”, säger han själv i AFV-reportaget.
Med decentralisering och tuffa sparkrav lyckade han få Nordea på rätt köl. Och för det hyllas han alltså av bland andra finanskändisen och riskkapitalisten Christer Gardell vars hedgefond Cevian Capital är tredje största ägare i Nordea.
“Vi är mycket nöjda med Frank och den vinst- och värdetillväxt han hittills levererat”, säger Gardell om Nordeachefen till Affärsvärlden.
Dansk och bor i Köpenhamn
Frank Vang-Jensen, 53, bor i Köpenhamn men har övernattningslägenhet i Finlands huvudstad Helsingfors, där Nordea numera har huvudkontor efter flytten från Sverige och Stockholm.
Det var finansminister Magdalena Anderssons “hot” om en kännbar bankskatt som var en av anledningarna till att Nordea tog sitt pick och pack och drog österut.
Dansken Frank Vang-Jensen hade då tagit över rodret i Nordea efter finländaren Casper von Koskull.
Vang-Jensens egen bild av sig själv är att han är tydlig och delegerande, men att han samtidigt styr “med ett varmt hjärta”.
Det är inte bara Gardell som applåderar hans ledarförmåga, även analytiker ger honom högt betyg för att han lyckats skära i kostnaderna på Nordea samtidigt som intäkterna ökat.
AFV är noga med att påpeka att Nordeas framgångar på senare tid inte bara är Frank Vang-Jensens förtjänst. Banken har även gynnats av stigande bostadspriser och ökad utlåning i pandemin, påeldad av en expansiv penning- och finanspolitik.
Det här har också gett Nordeas värdepappershandel och fond- och kapitalförvaltning bränsle, framgår det.
Gardell om avkastningsmålen: “För konservativa”
Apropå bostäder och börs, så tror Nordeatoppen inte på någon större dramatik vare sig på bostads- eller aktiemarknaden framöver. Det kan komma “en mindre korrektion på aktiemarknaden” och bolånemarknaden kan “växa lite långsammare”, enligt Frank Vang-Jensen vars avkastningsmål för Nordeaktien är för lågt ställda enligt Christer Gardell.
För om Gardell ska ha någon kritik mot Vang-Jensen så är det Vang-Jensens blygsamma syn på avkastningsmålen. De är “alldeles för konservativa”, enligt Christer Gardell som anser att Nordea har potential att “generera en avkastning på eget kapital om minst 12-14%”, säger han till AFV och tillägger att han tycker att Nordeaaktien är “fortsatt riktigt billig”.
Som läget är nu, efter pandemin, är Nordea överkapitaliserat, skriver AFV och berättar att stämman beslutat om utdelningar på cirka 30 miljarder kronor.
Där utöver ska styrelsen enligt mandat besluta om återköp av upp till 500 miljoner aktier.
Så ska storbanken hindra penningtvätt
Frank Vang-Jensen avslutar AFV-intervjun med att försäkra att Nordea nu även står rustat mot penningtvätt. Storbanken har bland annat mobiliserat med 1 600 personer som jobbar med regelefterlevnad och att förebygga ekobrottlighet, framhåller Nordeatoppen, samtidigt som han efterlyser utökat samarbete med myndigheter och andra banker – över gränserna – för att komma åt problematiken med penningtvätt.
Men någon 100-procentig garanti för att en ny penningtvättsskandal poppar upp går inte att ge, medger Vang-Jensen.
Läs även: Nordea-vd hotades – tvingades ha livvakt »
Läs vidare: Sampo – ny miljardförsäljning av Nordea-aktier »
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.