Dagens PS

Bank of Japans ledarbyte kan skaka världsekonomin

Bank of Japan
Kazuo Ueda tar över Bank of Japan. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 30 mars 2023Publicerad: 30 mars 2023

Bank of Japan byter ledare. Kazo Ueda ersätter Haruhiko Kuroda. Nu rustar investerare världen över inför bytet som kan skicka chockvågor genom den globala ekonomin.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Bank of Japans chef Haruhiko Kurodas politik skickade ut motsvarande 3,4 biljoner dollar av japanska pengar mot investeringsvärlden.

Nu väntas hans efterträdare Kazuo Ueda demontera hans arv och inriktning. Den förändringen kan skaka om hela den globala ekonomin, skriver Bloomberg.

Slutet på en epok

Det är en dryg vecka kvar tills Bank of Japan (BOJ) byter ledare och investerare världen över förbereder sig intensivt för slutet av ett decennium av extremt låga räntor som straffade japanska sparare och skickade en flodvåg av pengar utomlands.

Utvecklingen accelererade efter Kurodas beslut 2016 att trycka ner obligationsräntor, vilket gav en enorm boost för utländska investeringar.

Nivån av dem var så hög att de motsvarade två tredjedelar av den japanska ekonomin.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Helt ny riktning

Nu tar Kazo Ueda över och anses inte se någon annan utväg än att avsluta sin företrädares politik och ändra färdriktningen helt.

Insatserna är enorma och inte bara för Japan. Japanska investerare är exempelvis de största innehavarna av amerikanska statsobligationer.

ANNONS

En förändring av politiken i Japan är “en ytterligare kraft som inte uppskattas” och “alla G-3-ekonomier på ett eller annat sätt kommer att minska sina balansräkningar och strama åt politiken” när det händer, säger Jean Boivin, chef för Blackrock Investment Institute och tidigare vice guvernör för Bank of Canada.

Redan igång

Flödesskiftet är redan igång. Förra året sålde japanska investerare rekordstora utländska engagemang när spekulationer kom om att Bank of Japan skulle ändra politiken, viket redan då fick räntorna att stiga.

“Du har redan sett början på att pengarna skickas tillbaka till Japan”, säger Jeffrey Atherton, portföljförvaltare på Man GLG, en del av Man Group, världens största börsnoterade hedgefond.

“Det skulle vara logiskt för dem att ta hem pengarna och inte ta valutarisken”, säger Atherton, som driver Japan CoreAlpha Equity Fund som har slagit cirka 94 % av sina konkurrenter under det senaste året.

Ökar takten

Nye riksbankschefen Ueda väntas påskynda takten i policyomsvängningen senare i år.

En del väntas bli att luckra upp centralbankens kontroll över delar av ekonomin och att avveckla ett enormt obligationsköpsprogram som är utformat för att hålla nere lånekostnader och stärka Japans döende ekonomi.

Marknad i obalans

ANNONS

Bank of Japan har köpt japanska statsobligationer för 3,55 biljoner dollar under det senaste decenniet med Kuroda.
Det har sänkt avkastningen och skapat snedvridning av statsskuldsmarknaden, skriver Bloomberg.

Japans ultralåga räntor var en stor anledning till att yenen föll till sin lägsta nivå på 32 år under 2022. Stora tillgångar flyttades till valutor på så skilda håll som Brasiliens real och Indonesiens rupiah.

Bidrog till nedgången

“Nästan definitivt bidrog det till en betydande nedgång av yenen, en massiv dysfunktion på den japanska obligationsmarknaden”, menar den tidigare brittiska regeringens minister och Goldman Sachs Group Inc.s chefsekonom Jim O’Neill om Kurodas politik.

“Mycket av det som hänt på Kurodas tid kommer delvis eller helt att vända” om hans efterträdare fortsätter att normalisera politiken, även om bankkrisen kan få myndigheterna att gå mer försiktigt tillväga”, tillägger han.

Läs även: Japaner tvingas ge bort sina lönsamma företag

Läs även: Japans centralbank överraskar med policyjustering

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Privatekonomi

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

22 dec. 2024
Spela klippet
Fonder

Sveriges fondsparande på nya rekordnivåer

22 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]