Baksmällan efter att de välbärgade firade Trump slår in. Nu rapporterar marknaden hur fallande aktier får dem att hålla igen.
Baksmällan – nu håller de välbärgade igen


Mest läst i kategorin
Konsumtionen i ett samhälle är, bland annat, beroende av de välbärgade. De är i sin tur beroende av den aktiemarknad, som förser dem med arbetsfria inkomster.
När börserna sjunker åstadkommer det en svacka även i konsumtionen. En sådan kommer nu som en ”baksmälla” efter firandet av Donald Trumps återkomst, skriver Wall Street Journal.
Efter att först ha jublat över Trumps valseger, sjunker marknaden ihop när investerare nu oroar sig över att Vita husets ”aggressiva och snabbt föränderliga tullkrig” ska slå tillbaka mot dem.
I torsdags stängde S&P500 mer än tio procent lägre än sin högsta februarinivå, även om det tog tillbaka lite mark under fredagen, konstaterar WSJ.
”Stämningen har redan blivit dyster, men marknadsnedgången kan vara endast början på en kedjereaktion som orsakar större skador”, menar tidningen.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Får snabba följder
Fallande aktiekurser kan suga bränslet ur två nyckelmotorer för välståndet i USA: robusta utgifter från hushåll och kapitalinvesteringar från företag.
“I en hyperfinansierad ekonomi som den amerikanska kan tillgångspriser leda ekonomin, inte bara tvärtom”, säger Alex Chartres från fondförvaltaren Ruffer.
“En nedgång på tillgångsmarknaderna skapar risk för försvagade förutsättningar i den reala ekonomin”.
S&P500 ökade 53 procent under 2023 och 2024. Vid sidan av stigande bostadspriser gav de uppgångarna de mer välsituerade amerikanerna mer pengar att konsumera för.
Det har betydelse för hela ekonomin. De tio procent av amerikanerna som tjänar mest står i dag för ungefär hälften av konsumtionen, en siffra som stigit från 36 procent för tre decennier sedan och ännu ett statistiskt bevis på hur klassklyftorna ökat markant.
Senaste nytt
Större del i aktier
Enligt en färsk undersökning från Fed ägde familjer i de tio procent översta inkomstskikten i snitt cirka 2,1 miljoner dollar i aktier 2022, vilket var 32 procent av deras nettoförmögenhet.
Tolv år tidigare, 2010, utgjorde aktierna 26 procent av nettoförmögenheten i denna grupp. Samtidigt har dessa människor ökat sin konsumtion med 58 procent de fyra senaste åren.
Sett till hela USA fanns förra året 43 procent av hushållens finansiella tillgångar i aktier, den högsta andelen någonsin.
Slår igenom i konsumtionen
Det perspektivet får nu vissa ekonomer att frukta att en tydlig nedgång på börsen ska få amerikaner att dra ned på allt från semester till nya kläder, i vad som kallas förmögenhetseffekten.
Om aktien hållit sig stabila i stället för att öka förra året hade konsumtionen bara ökat med 2 procent i stället för 3, enligt Deutsche Banks beräkningar.
Och redan nu finns tecken på att även de välbeställda håller igen. Företag som flygbolaget Delta, Foot Locker och Brown-Forman som tillverkar Jack Daniels whisky, säger alla att konsumenterna är mer försiktiga.
I januari sjönk försäljningen i detaljhandeln med 0,9 procent och i fredags rapporterade University of Michigan att konsumenternas förväntningar sjunkit till sin lägsta nivå sedan slutet av 2022.
Kompenserar genom att hålla igen med aktier
Till saken hör att många amerikaner sparar i aktier med sikte på sin pension. Om sjunkande aktiekurser gör det svårare att nå det mål de har, kan de reagera genom att skära ner på utgifter för att kompensera, säger Matthew Luzzetti, chefsekonom hos Deutsche Bank.
En nedgång på 20 procent i aktier skulle kunna ge en 1,2-procentig minskning av konsumtionen 2025, menar Luzzetti.
Experterna: Håll i hatten – global rotation på börsen. Realtid
Satsade på Trump – har tappat 2 100 miljarder. Dagens PS
Storbankens råd: Köp Europa – sälj USA. Dagens PS

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.