USA åkte som Dagens PS berättat på onsdagen på en ny inflationssmäll – men statistiken är inte enkom nattsvart, den andas både hopp och förtvivlan.
Både hopp och förtvivlan i USA:s inflationsrapport
Mest läst i kategorin
Medan analytikerna räknade med en inflationstakt på årsbasis på 8,8 procent i juni blev den de facto högre, 9,1 procent, och det är den största inflationsökningen USA upplevt på mer än 40 år.
Till saken hör att många amerikanska förståsigpåare trott att inflationen skulle toppa för flera månader sedan.
För dessa bedömare är siffrorna över konsumentprisökningarna en kanske ännu större kalldusch.
Rusty Vanneman, chefsinvesteringsstrateg på Orion Advisor Solutions, som intervjuas av Fortune, är mer realistisk i sin inflationsprognos.
“Toppinflationen får vänta”, säger han och tillägger:
“Även om det finns några hoppfulla tecken på att vi närmar oss toppen i inflationstillväxten, till exempel lägre råvarupriser, kommer vi sannolikt inte att se den faktiska toppen på flera månader, om inte förrän i början av nästa år.”
Rapporten innehåller både hopp och förtvivlan
Fortune har kikat närmare på inflationsstatistiken som nu kommit in och menar att den innehåller tre varningar men även tre hoppfulla tecken.
På varningssidan nämns att den totala inflationen, som även inkluderar livsmedels- och energipriser, är mycket högre än väntat.
I sammanhanget påpekas det att en oroande trend även märks för tjänsteinflationen.
Ytterligare en varningssignal är att inflationen är så bred och eldar på hyreskostnaderna.
Slutligen är livsmedelsinflationen, den steg till 10,4 procent i juni, jämfört med för ett år sedan, en högriskfaktor i kombination med att aktiemarknaden väntas bli ännu mer skakig nu.
Senaste nytt
Bland positiva signaler berättar den amerikanska tidskriften att gaspriserna, som har effekt på inflationen, nu går ner.
Att inflationen är ett globalt och inte bara ett lokalt problem anses också vara positivt.
“Länder runt om i världen upplever stigande konsumentpriser på grund av det pågående kriget i Ukraina, covid-19-nedstängningar och deglobalisering, inte bara USA”, skriver Fortune.
Sist men inte minst framhåller tidningen, som något positivt, att alla ekonomer och experter på Wall Street inte är dysterkvistar och domedagsprofeter.
“Vi fortsätter att tro att inflationen kommer att börja återgå till mer normala nivåer, vilket avvärjer behovet av ytterligare en hökaktig vändning i penningpolitiken”, säger exempelvis Mark Haefele, investeringschef på UBS Global Wealth Management, enligt artikeln.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.