Dagens PS

Axfood dissar regeringen

Axfood
Dagabs vd Hans Bax och Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij presenterar Axfoods uppgraderade satsning på fossilfritt. (Foto: Pressbild)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 01 feb. 2024Publicerad: 01 feb. 2024

Axfood växte dubbelt så mycket som marknaden 2023. Nu använder koncernen pengarna till att gå på tvärs mot regeringen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Axfood (börskurs Axfood) har haft en rejäl medvind de senaste åren och kapat åt sig marknadsandelar i dagligvaruhandeln.

Den trenden fortsätter när koncernen nu redovisar fjärde kvartalet 2023.

”Axfood avslutar året med en detaljhandelsomsättning som ökade med närmare 9 procent jämfört med 6 procent för marknaden, trots väsentligt högre jämförelsetal”, konstaterar koncernchefen Klas Balkow.

Ny milstolpe

Han noterar också att Axfood passerat ännu en milstolpe.

”Med tillväxten under det fjärde kvartalet, och den genomgående höga tillväxten under året som helhet, passerade vi som koncern för första gången 80 miljarder kronor i nettoomsättning”, påpekar Balkow.

För 2023 landar nettoomsättningen på 81,1 miljarder kronor, vilket motsvarar en ökning med 10,4 procent. Rörelseresultatet uppgår till 3,35 miljarder kronor, en ökning med 11,5 procent.

ANNONS

Senaste nytt

Höjer utdelningen

Axfoods styrelse föreslår nu en ökad utdelning – från 8:15 i fjol till 8:50 i år, ett år då Axfood för övrigt planerar att investera 1,6-1,7 miljarder kronor och etablera 10 till 15 nya butiker.

ANNONS

En viktig del för Axfood är den fortsatt höga ambitionsnivå vad gäller hållbarhet, påpekar Klas Balkow, och där har koncernen skruvat upp ambitionerna.

”Vi har inlett arbetet att under en tvåårsperiod ställa om till förnyelsebara drivmedel för våra transporter från lager till butik, såväl egna som inhyrda”, berättar koncernchefen.

Tar motsatt väg

Som alla vet sänkte regeringen vid årsskiftet reduktionsplikten vilket, som Axfood påpekar, ”innebär att de klimatpåverkande utsläppen från transporter ökar kraftigt”.

Axfood väljer då att gå motsatt väg, skriver koncernen.

”Axfood väljer därför att skruva upp tempot för utfasning av fossila drivmedel. Under en tvåårsperiod ska både bolagets egna och inhyrda transporter mellan lager och butiker övergå till att köras på förnyelsebart drivmedel eller el – fem år tidigare än planerat”, är dagens besked.

”Försvårar omställning”

”Miljöpolitiken försvårar just nu näringslivets hållbara omställning. Att reduktionsplikten sänkts gör att de klimatpåverkande utsläppen från transporter ökar, samtidigt som det fördyrar verksamheten för alla företag som har siktet inställt på att ställa om”, konstaterar Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij.

Nu ökas utfasningstakten av fossila bränslen rejält till förmån för mer förnyelsebara drivmedel såsom biogas, RME och HVO, samtidigt som en större del av fordonsflottan elektrifieras.

”Vår utökade investering i förnyelsebart och el är därför en tydlig signal till marknaden om att vi växlar upp hållbarhetsarbetet ytterligare”, säger Hans Bax, vd för Axfoods logistikföretag Dagab.

ANNONS

Läs även:

Axfood redovisar ett starkt tredje kvartal – Dagens PS

Axfoodbolagen Dagab och Willys får nya chefer – Dagens PS

Tre av fyra vill ha sänkt moms på hållbart – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]