Kina har investerat miljarder i brittiska försvarsföretag. Ett av dem är BAE Systems, som är centralt för det svenska försvaret.
Avslöjandet: Kina delägare i svenska försvarsföretag


Mest läst i kategorin
BAE Systems AB är ett svenskt aktiebolag inom försvarsindustrin, dotterbolag till BAE Systems Land and Armaments, vars ägare är BAE Systems, en stor och anrik brittiskt försvarskoncern.
BAE Systems AB, bildat 2006, har i princip ingen egen verksamhet utan verkar genom sina två svenska dotterbolag i främst Örnsköldsvik och Karlskoga.
Det är gamla svenska Hägglunds och en del av lika genuina svenska Bofors som BAE Systems köpt upp.
Hot och sabotage – skärper säkerheten. Dagens PS
Försvarsföretag har central betydelse
BAE Systems företag i Sverige är av central betydelse för det svenska försvaret och får en ännu viktigare roll när landet nu snabbt rustar upp försvaret för att bli en starkare del av Nato och för att ha en högre beredskap mot Ryssland.
Det gör det än mer intressant – och anmärkningsvärt – när The Telegraph nu skriver om hur kinesiska investeringar i ledande brittiska företag ökat till nästan 90 miljarder pund, motsvarande 1 114 miljarder svenska kronor, och att en betydande del satsats i brittiska försvarsföretag.
Senaste nytt
”Betydande andelar”
De kinesiska investeringarna har bland annat skett i BAE Systems och i National Grid, det kraftnät som ska se till att de brittiska hemmen får sin el.
The Telegraph hänvisar till analyser från Argus Vickers som visar att investerare i Hongkong och fastlands-Kina, inklusive landets centralbank, samlat på sig ”betydande andelar ” i Storbritanniens högst värderade bolag.
De siffror som tagits fram bekräftar att de kinesiska investeringarna de två senaste åren ökat med nästan 40 procent, från 64 till 88 miljarder pund.
Nu växer oron i Storbritannien för konsekvenserna av det ökande kinesiska ägandet.
Centralbanken, People´s Bank of China, har investerar 2,4 miljarder pund i Shell och 1 miljard pund i Astrazeneca.
Förmögenhetsfonden CIC. China Investment Corporation, har andelar värda ”hundratals miljoner pund” i ett stort antal företag, inklusive Barclays, Sevent Trent och Easyjet, skriver Telegraph.
Handlar om miljardbelopp
För svenska intressen är det centrala naturligtvis Kinas investeringar i försvarsindustrin. Kinas nationalbank och CIC har båda ”aktier värda hundratals miljoner pund” i brittiska försvarsföretag inklusive BAE Systems samt i Rolls-Royce och Babcock.
Dessa tre företag anses så viktiga för brittisk säkerhet att regeringen har en så kallad ”gyllene aktie” i Rolls-Royce och BAE Systems, för att förhindra ett totalt övertagande av företagen.
Regeringen har även särskilda befogenheter över Babcock, som har en viktig roll för den brittiska marinen.
Stora penningströmmar i svenska försvarsföretag
Förutom säkerhetspolitiska aspekter och möjliga konflikter framöver, pekar The Telegraph på att de kinesiska investeringar gör att motsvarande miljarder i svenska kronor strömmar tillbaka till Kina varje år i form av utdelningar.
Vid sidan av ovanstående bolag äger Kinas centralbank även aktier värda mer än 200 miljoner aktier i National Grid och för 300 miljoner pund i läkemedelsbolaget Glaxo-Smith-Kline.
De här kinesiska satsningarna kommer samtidigt som landet plöjer ner stora belopp i brittisk infrastruktur.
CIC äger i dag en andel på 10 procent av flygplatsen Heathrow och har nästan en tredjedel av ägandet i kärnkraftverket Hinkley.
Skydda sig mot drönare helt avgörande i svenskt försvar. Dagens PS
Börsen skakar av krigsoro – försvarsaktier “närmar sig Tesla-nivåer”. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.