Dagens PS

Avbruten BMW-order dolkstöten för Northvolt

Northvolt
Peter Carlsson under press. Han har precis meddelat sin avgångsbesked förra veckan när bilden togs. (Foto: Christine Olsson/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 25 nov. 2024Publicerad: 25 nov. 2024

I juni i år drog tyska BMW tillbaka en order på flera miljarder dollar – det blev början på Northvolts kollaps, skriver Bloomberg.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Northvolts djupa kris skapar föga oväntat svarta rubriker i internationell affärspress.

Proppen har gått ur det som utmålades som en skimrande framtid i den gröna omställningens tidevarv med ivrigt applåderande europeiska, och särskilt svenska, politiker.

Så illa är läget för Northvolt

Den tidigare så hajpade batteritillverkaren har som Dagens PS rapporterar ansökt om företagsrekonstruktion i USA, ett så kallat chapter 11-förfarande.

Det blödande företaget har planer på att även ansöka om företagsrekonstruktion i Sverige.

Grundaren och vd:n Peter Carlsson har lämnat chefsstolen men sitter kvar i styrelsen.

Läs mer: Northvolts vd avgår: “I dag inleds en ny fas” Dagens PS

Läs också: Northvolt på ruinens brant – vd avgår: “Lämplig tidpunkt” Realtid

Hans nya roll är att agera senior rådgivare åt sitt just nu svårt sargade livsverk.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Börsplanerna som gick i graven

Bloomberg konstaterar att det bara är ett år sedan Northvolt slog på stora trumman för en kommande börsintroduktion.

I dag, med facit i hand, är det mer lågmält från batteritillverkaren där en av de stora investerarna, en kapitalförvaltarfond inom den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs, nu har för avsikt att göra en avskrivning på nästan 900 miljoner dollar i slutet av i år.

Chock på Goldman Sachs

En anonym representant för Goldman Sachs-fonden säger att man är “chockade” på bankbjässen över hur Northvolt lyckats sätta sprätt på mångmiljardinvesteringarna så snabbt.

Förutom närliggande svenska AP-fonder, Vattenfall, riskkapitalisten Harald Mix, kommunala Skelleftåkraft, stöd från Europeiska investeringsbanken har BMW, Volksvagen, nämnda Goldman Sachs, Danmarks största pensionsfond ATB, Baillie Gilford & Co med flera stoppat in drivor av pengar i Northvolt.

Missa inte: Miljarder i skattepengar på spel i Northvolts kris Dagens PS

Det är uppenbart, skriver Bloomberg, att finansiärerna missbedömde Northvolt när batteriföretaget dryftat sina planer på en börsnotering och i höstas bjöd in investmentbanker för att pitcha för det, det talades då om en börsvärdering på 20 miljarder dollar för Northvolt.

Scania slog larm

ANNONS

Bara drygt ett halvår senare klagade Scania, som numera ingår i Volkswagens lastbilsenhet, att “Northvolt hade problem med att öka produktionsvolymerna”.

Läs också: Företagen som drabbas hårdast av Northvolts kollaps Dagens PS

Kort därpå drog premiumbiltillverkaren BMW tillbaka sitt kontrakt med Northvolt, värt 2,1 miljarder dollar, eller 2 miljarder euro, framgår det.

The Wall Street Journal skriver att den svenska batteritillverkarens konkursansökan i USA understryker de svårigheter västerländska företag har att konkurrera med kinesiska konkurrenter på batterimarknaden.

Peter Carlsson ångerfull

“Jag borde nog ha dragit i bromsen tidigare på några av expansionsvägarna”, sade Peter Carlsson i samband med att han meddelade sin vd-avgång i fredags, konstaterar WSJ.

Så här säger Magnus Henrekson, senior forskare vid Institutet för Näringslivsforskning, till tidningen om Northvolts snabba expansionsplaner som gick åt pipan:

“Grundarna hade ingen erfarenhet av att bygga upp en processindustri och de ville inte börja i liten skala”.

Peter Carlsson medger att det blev fel:

ANNONS

“Med facit i hand var vi överambitiösa när det gällde timingen”.

Missa inte: Northvolts vd avgår: “I dag inleds en ny fas” Dagens PS

Läs mer: Miljarder i skattepengar på spel i Northvolts kris Dagens PS

Läs även: Northvolt: Företagsrekonstruktion i Sverige nästa steg Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]