Atlas Copco vill inte ha att göra med Geelyfabriken i Belarus. Också Volvo Cars bryter samarbetet efter avslöjandet att fabriken omfattas av EU-sanktionerna.
Atlas Copco bryter samarbete – EU:s sanktioner orsaken
Mest läst i kategorin
Geely äger fabriken i Belarus tillsammans med det statliga Belaz, och både Belaz och fabriken i sig omfattas alltså av EU:s hårda sanktioner. Fabriken och Belaz har kopplingar till Lukasjenkoregimen, och finns på den lista med personer och enheter som EU infört sanktioner mot.
“EU:s restriktiva åtgärder mot Belarus gäller nu för sammanlagt 166 personer och 15 enheter. De som är uppförda på förteckningen är föremål för frysning av tillgångar, och EU-medborgare och företag i EU får inte göra medel tillgängliga för dem som är uppförda på förteckningen”, skriver EU i ett pressmeddelande.
Atlas Copco: Serviceavtal fortsätter gälla
Atlas Copcos presschef Sara Liljedal säger till Göteborgs Posten att Atlas Copco och Geely har ett globalt samarbete, som omfattar leveranser till fabriken i Belarus, Belgee.
”Vår affärsrelation med företaget har kraftigt påverkats av sanktionerna då vi inte längre kan ingå nya avtal med dem”, säger Sara Liljedal.
Däremot anser Atlas Copco att det serviceavtal man har med Geely via sitt bolag i Ryssland gällande maskiner som redan sålts till Belgee inte påverkas av sanktionerna. Men några fler maskiner tänker man inte sälja till Belgee.
Senaste nytt
Volvo reagerar mot Belgee
I sin granskning avslöjade GP att det används teknik från Volvo i Geelybilarna från Belgee, och att företaget använder Volvo i marknadsföringen. Det är något Volvo Cars inte gått med på.
“Vi är i kontakt med vederbörande i syfte att få användningen att upphöra”, säger Maria Dagman, presstalesperson för Volvo Cars.
Det är inte bara svenska företag som avslutar sina affärsrelationer med det belarusiska företaget, också Bosch har bestämt sig för att sluta sälja maskiner till Belgee.
Kan bli fler sanktioner
Enlig EU är syftet med sanktionerna “att utöva påtryckningar på den politiska ledningen i Belarus för att den ska inleda en verklig och inkluderande nationell dialog med hela samhället och avhålla sig från ytterligare förtryck”.
EU säger också att man är beredd att “anta ytterligare åtgärder, även mot andra ekonomiska aktörer, om situationen i Belarus inte förbättras.
Läs även: Lastbilsrevolution hotar svensk industri
Läs även: Bråk om mångfald mellan Investor och Di: “Tar avstånd”
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.