Dagens PS

Återtåg för olja och kol när världen möter gaskris

stenkol
Kol och olja tar vid där gasen stryps åt, konstaterar Bloomberg .(Foto: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 15 aug. 2022Publicerad: 15 aug. 2022

Flera länder flaggar nu för att kol och olja får ersätta gasen i vinter, skriver Bloomberg. Naturgasen är mer än dubbelt så dyr mot normala priser i delar av världen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Gasbristen leder till att många länder i världen börjar använda smutsigare bränslen i stället, som exempelvis kol.

I Asien är gasen dubbelt så dyr som eldningsolja, och i Europa har priset stigit till det tredubbla, enligt uppgifter från energikonsultföretaget FGE.

Ryssland fortsätter att strypa sina leveranser av naturgas och LNG. Både rikare och fattigare länder har börjat undersöka alternativen för att producera el och värme.

”Regeringar som oroar sig för att det kan bli stor brist i gasförsörjningen den kommande vintern har meddelat att de kommer att tillåta mer eldningsolja och kol i kraftverk”, säger Steve Sawyer, chef för raffinering på FGE.

Kol tar över i EU

”Om möjligheten att bränna andra bränslen än naturgas redan är finns på plats, då misstänker vi att den redan används.”

Internationella energibyrån höjde på torsdagen sin prognos för den globala efterfrågan på olja med 380 000 fat dagligen. Det innebär en sammanlagd användning av 2,1 miljoner fat om dagen. Enligt Goldman Sachs beräkningar rör det sig om en global renässans för eldningsoljan, som kommer att gå upp med femtio procent.

I Asien tillhör Pakistan och Bangladesh länder som har många anläggningar där det enkelt går att ställa om från naturgas till olja för att framställa el. I EU är det kol som tar över igen, eftersom de europeiska länderna fortfarande har en betydande kapacitet för kolbaserad elproduktion.

Sammantaget kommer det här att försvåra en omställning, förutsatt att samma länder inte samtidigt också skalar upp sin förnybara energiproduktion.

ANNONS

Läs också:

Svaga makrosiffror i Kina tynger oljepriset

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]