Dagens PS

Astra Zeneca-vd: Vårt vaccin räddade en miljon

Pascal Soriot
Pascal Soriot, vd för AstraZeneca, ångrar inget kring utvecklingen av bolagets vaccin (Foto:AP/TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 07 juni 2022Publicerad: 07 juni 2022

Pascal Soriot är vd för Astra Zeneca och blev nyligen adlad av drottning Elisabeth för sina bidrag till vetenskapen. Han säger nu att bolagets vaccin kan ha räddat en miljon, även om det i vissa fall kan ha orsakat blodpropp.  

ANNONS

Mest läst i kategorin

“Jag tror inte att jag skulle vilja göra någonting på ett annat sätt än vi gjorde”, säger Soriot i en intervju med BBC.

Astra Zeneca var ett av de första bolagen som tog fram och distribuerade ett vaccin. Man valde också att inte ta ut någon vinst, utan tog betalt bara för att täcka kostnader.

Senare har bolaget fått kritik för att vaccinet har orsakat blodpropp hos patienter.

Men Soriot menar att man måste ställa bakslagen mot att tre miljarder människor fick vaccin. Det i sin tur har lett till en miljon räddade liv, säger vd:n till BBC.

Om blodpropparna säger han att man behöver sätta sådana aspekter i perspektiv.

”Det är viktigt att minnas att de sidoeffekterna är extremt ovanliga. När du börjar vaccinera miljoner människor kommer mycket ovanliga bieffekter att dyka upp, som fortsätter att vara ovanliga. Det gäller alla sorters vaccin.”

Vaccin returneras från fattiga länder

Bara fyra personer på en miljon vaccinerade har fått blodpropp till följd av vaccinet. För personer som drabbas av Covid-19 är risken för blodpropp emellertid fem gånger så hög som för en frisk person.

I Storbritannien har ungefär hälften av befolkningen fått vaccinet från AstraZeneca, och betydligt färre från andra bolag.

Men efter larmet om blodproppar var det många länder som satte en åldersgräns för att ta det vaccinet. USA godkänner det inte. Flera afrikanska länder har returnerat doser av vaccinet med argumentet att man inte kan använda det innan det går ut. Det har visat sig att befolkningen i utvecklingsländer har varit mindre benägen att vilja vaccinera sig. Skriver BBC.

Läs också:

Astra Zeneca ingår licensavtal värt drygt 1,5 miljarder
WHO: Massvaccinering mot apkoppor behövs inte

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]