Dagens PS

ASML – Aktien som bara kommer att fortsätta växa

Ju mer avancerade chip vi använder, desto mer avancerade maskiner krävs. Rekordaktien i ASML bygger på företagets monopolställning.
Ju mer avancerade chip vi använder, desto mer avancerade maskiner krävs. Rekordaktien i ASML bygger på företagets monopolställning i den marknaden. (Foto: Ben Hider/AP Images /TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 24 nov. 2021Publicerad: 24 nov. 2021

De har monopolställning i en väldigt het bransch, tillhandahåller teknik som alla är beroende av och kommer bara att fortsätta växa det närmsta decenniet. Ändå är företaget något av en doldis. Men investerarna flockas kring ASML.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Med ett marknadsvärde på 350 miljarder dollar – eller 3167 miljarder kronor – är techbolaget ASML inte en så välkänd aktör som många andra bjässar. Inte desto mindre har bolaget 28 000 anställda och drar till sig stora investeringar, skriver CNBC.

ASML är nämligen det enda bolag i världen som tillverkar de maskiner som krävs för att göra vissa typer av avancerade chip.

Maskinerna man tillverkar tillämpar en särskild slags litografi: EUV, eller extreme ultraviolet lithography. Det innebär att koncentrerade ljusstrålar används för att utforma och specialdesigna chip som förhandspreparerats med ljuskänsliga kemikalier.

En sådan maskin har 100 000 komponenter och kräver 40 fraktcontainrar för att exportera. Den kostar ungefär 1267 miljoner kronor styck. Därmed är det en stor investering för de företag som tillverkar mer avancerade halvledare. Kunderna heter bland annat TSMC, Samsung och Intel, och det som maskinerna ger dem är möjligheten att tillverka mycket små chip med många transistorer. Det gör i sin tur ett chip mer potent. Maskinerna ger nämligen tillverkaren den minsta våglängd på UV-ljus som är möjlig att uppnå i litografi, 13,5 nanometer.

Maktfaktor

När Apple lanserade sin senaste modell av iPhone innehöll den chip från TSMC som i sin tur hade tillverkats med EUV-maskin. De har ungefär 10 miljarder transistorer på sig.

Det här har gjort ASML till en riktig maktfaktor på marknaden. De har monopolställning, mångmiljardomsättning och 4000 underleverantörer.

Maskintillverkaren har till och med kommit att användas som politiskt slagträ. Donald Trump pressade under sin presidentperiod den holländska regeringen för att maskinen inte skulle få säljas till Kina – och lyckades. Det är en policy som Bidens administration så långt verkar behålla.

Eftersom chipmaskinen är extremt komplex både att skicka och bygga ihop, så krävs det såväl byggnation som anställd personal på plats i fabrikerna där de ska användas. Det är bara de personerna som kan ändra på maskininställningar. Just nu finns bara tolv uppbyggda maskiner i hela världen. En stor del av chipindustrin är beroende av att de maskinerna fungerar om de ska.

ANNONS

Aktien fortsätter öka

Att ASML fortsätter att vara en högt rekommenderad aktie även nu när halvledarkrisen börjar lösa sig, är inte konstigt. Särskilt inte eftersom bolaget självt förutspår en framtida försäljningsboom det närmsta årtiondet. Bolaget förutspår en årlig vinst på 24-30 miljarder euro 2025, och 11 procents årlig tillväxt mellan 2020 och 2030.

Även utomstående bedömare menar att stark tillväxt är trolig.

“Om du inte tror att vårt behov av datorkraft kommer att stagnera eller gå ner, vilket låter som ett osäkert vad, så tror jag att man måste förvänta sig att ASML:s vinst kommer att fortsätta växa, säger exempelvis Chris Miller, assisterande professor vid Fletcher School of Law and Diplomacy, till CNBC.

Läs också:

Världens 100 mest innovativa företag
Rusning efter ASML-aktie

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]