Upp som en sol – ner som en pannkaka. Efter ett starkt börsrally på Stockholmsbörsen, som maxade på drygt 10 procent i slutet av maj, har hela uppgång tillintetgjorts för storbolagen sedan början på augusti.
Årets uppgång utraderad för svenska storbolagen
Mest läst i kategorin
Tre mörkröda handelsdagar var allt som krävdes för att radera årets kraftiga börsuppgång. Efter att öppnade på en nedgång på nästan 5 procent har Stockholmsbörsen stabiliserad närmre 3 procents nedgång.
Index för Stockholmsbörsens 30 storbolag, OMXS30, har under dagen sett det sista av årets börsuppgång ätas upp i tappet som drivs på av den globala oron för den amerikanska ekonomin.
Det bredare indexet, OMXSPI, är fortfarande upp 3 procent i år, men det faller också hårdare i dagens börsnedgång och störtar med över 5 procent på måndagen.
Amerikansk ekonomi bakom storbolagens fall
Förklaringen till den senaste veckans kraftiga nedgång är en fördjupad oro kring att den amerikanska ekonomin ska vara påväg mot recession. Landet redovisade oväntat dåliga siffror för arbetsmarknaden, men siffrorna är samtidigt lång borta från en faktisk recession.
Oron har bland annat lett till kraftiga börsras i Japan och alla väntar nu spänt på att börserna i USA ska öppna för att se hur den kaotiska börsdagen ska påverka börserna i världens största ekonomi.
Alla storbolag tappar på Stockholmsbörsen
Den svenska börsen har återhämtat sig bra under måndagsförmiddagen, till ett tapp på drygt 2 procent – långt bort från Japans börskatastrof. Men alla svenska storbolag har i skrivande stund gått bakåt och flera svenska bolag sticker ut.
Bland OMXS30-bolagen som som tappat mest under måndagens börskaos hittar vi Sinch (börskurs Sinch), Electrolux (börskurs Electrolux) och Kinnevik (börskurs Kinnevik).
Varnar för att agera förhastat
För den som blir köpsugen när aktiekurserna faller kan det vara bra att vara varsam – även om det är en investeringsstrategi som ofta lönat sig för många så tror många analytiker att börserna ska falla ytterligare innan det vänder.
Svenska sparekonomer råder sparare att sitta still i båten under den här börsstormen. “Det sista man ska göra är att drabbas av panik och agera efter det”, säger Américo Fernández på SEB.
För den med ett sparade på börsen kan det vara skrämmande med braskande rubriker om börsras. SEB:s privatekonom Américo Fernández varnar dock för att låta sådana känslor gå över i ett kortsiktigt tänk om att snabbt placera om sina besparingar.
“Det är ett klassiskt flockbeteende tyvärr och då är det hushållen som är sist på den bollen. Då är det en risk att man säljer på botten och får köpa in sig när alla rubriker är positiva igen, då det sannolikt är på toppen.”
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.