De astronomiska summorna i bolagen får Wall Street att ”framstå som det nya låglöneträsket”, skriver Di:s Andreas Cervenka i en stor granskning.
Anställda miljonärer: ”Utklassar Wall Street”
Mest läst i kategorin
Medan de stora tech-giganternas grundare och toppchefer gjort sig kända för årslöner på symboliska 1 dollar tjänar de offantliga summor på olika aktie- och obligationsprogram. Det visar en granskning i Di där tidningens utsände i Silicon Valley, Andreas Cervenka, gått loss med miniräknaren i de största bolagens senaste årsredovisningar.
I korthet visar kartläggningen att bolag som Google, Facebook, Amazon, Uber och Apple belönar sina tyngsta namn med belopp som får Wall Streets börshajars lönekuvert att blekna i jämförelse. Googles moderbolag Alphabets vd Sundar Pichai kunde exempelvis inkassera motsvarande 3,1 miljarder kronor (ja, du läste rätt) förra året i sammanlagda ersättningar samtidigt som årslönen på pappret bara uppgick till i sammanhanget futtiga 5 miljoner kronor. Det är tio gånger mer än vad världens högst betalde storbanks-vd, JP morgans Jimie Dimon, drog in under samma år.
Ett annat exempel är Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg som förra året löste in aktier och optioner för 1,7 miljarder kronor. Samtidigt sitter hon på ännu ickesålda aktier och optioner till ett värde på 12 miljarder kronor, visar granskningen.
Trots detta har Silicon Valleys bossar kommit lindrigt undan i media, konstaterar Cervenka.
”För samtidigt som det går att fylla en hangar med mer eller mindre indignerade artiklar och politiska tal om den giriga bonuskulturen på världens storbanker, har Silicon Valley inte granskats lika hårt”, skriver han.
Men de generösa aktieprogrammen är inte exklusiva för de sedelpressande it-jättarnas mest seniora medarbetare, konstaterar han. I vad som har kallats för ”Silicons Valleys minst hemliga hemlighet” har de största aktörerna länge lockat med feta ersättningsprogram för att kunna behålla de största talangerna. ”Resting and vesting” har blivit ett allmänt vedertaget begrepp i branschen, förklarar Cervenka: att ingenjörer som var tidiga in i bolagen nu sitter bekvämt och räknar dagarna till dess att aktierna låses upp för att kunna casha in och säga upp sig.
För nog kan de bli rika, skriver Di-journalisten. I takt med rusande aktiekurser under de senaste åren har pengarna växt från högar till berg. Di:s beräkningar visar att exempelvis Googles aktie- och optionsprogram är värt 265 miljarder kronor, eller 3,7 miljoner per anställd. I Facebooks fall handlar det om 7,6 miljoner kronor per medarbetare.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.