Svenska Electrolux i blåsväder i Mexiko. Avskedade medarbetare som klagade på att fabriken var i gång trots risken för coronasmitta.
Anställda sparkades efter coronaprotester
Mest läst i kategorin
“Alla som protesterade fick sparken. De låstes in i ett rum så att inte fler arbetare skulle ansluta sig till protesterna. Sedan fick de en och en gå in till personalchefen och tvingades skriva under på att de sades upp frivilligt”, berättar en medarbetare anonymt för Sveriges Radio och som arbetar på den svenska börsjättens kylskåpsfabrik i norra Mexiko, där skandalen uppges ha ägt rum.
Trots krav från den mexikanska regeringen dröjde Electrolux tre veckor med att stänga sin fabrik i landet, framgår det.
Fabriken körde på som vanligt – två dog i covid-19
Då hade två arbetare i fabriken redan dött av viruset och SR har pratat med dottern till en av fabriksarbetarna som dog, en 58-årig kvinna, som berättar att hennes mamma inte fick någon hjälp från Electrolux när hon insjuknande.
Daniel Frykholm, informationschef på Electrolux, som för övrigt själv jobbar hemifrån på grund av coronaviruset, menar att det inte är klarlagt att kvinnan och hennes kollega som dog i covid-19 smittats på Electrolux fabrik. Han säger även till SR att vitvarubjässen gett omkring 20 personer avgångsvederlag kopplade till protesterna 7 april.
Bakgrunden ska enligt Electrolux informationschef varit att förhandlingar misslyckats. Fackliga aktivister uppger att det var fler fabriksarbetare som fick gå och många är nu rädda för att få sparken om de för fram sina synpunkter.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.