Dagens PS

Anmäls all korruption i kommuner och regioner?

korruption
Statskontoret tror att korruptionen i kommuner och regioner kan vara större än antalet polisanmälningar. (Foto: Henrik Montgomery/TT).
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 juni 2023Publicerad: 15 juni 2023

En ny rapport från Statskontoret visar att problemet med korruption i kommuner och regioner kan vara större än vi känner till.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Statskontoret har undersökt hur stor korruptionen är i Sveriges 290 kommuner och 20 regioner samt hur de arbetar för att motverka den, det rapporterar Sveriges Radio.

Cirka 20 fall om året

I sin rapport konstaterar Statskontoret att polisen de senaste 20 åren har utrett cirka 20 fall av misstänkt korruption i kommuner och regioner varje år.

Det kan exempelvis handla om politiker eller tjänstemän som misstänks få pengar, resor eller gratis renovering för att vid en upphandling gynna ett visst bolag.

Osäkerhet gör att man avstår

“Vår bild är ju av de möten vi har haft med kommuner och regioner att man ibland känner sig osäker om när man ska gå till polisen. Och att man därför ibland avstår att gå till polisen”, säger Statskontorets Johan Mörck till Sveriges Radio.

Kommuner och regioner hanterar mycket skattepengar och använder både upphandlingar och privata utförare och eftersom det är områden som har en hög risk för korruption menar Johan Mörck att polisanmälningarna borde vara fler.

Statskontoret skriver att en viktig slutsats i rapporten är att kommuner och regioner behöver arbeta mer strukturerat och medvetet mot korruption.

Många kommuner och regioner analyserar inte vilka risker för korruption det finns i deras verksamheter och många saknar dessutom utbildningar för anställda där korruption tas upp.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kommunal business får småföretagare att se rött

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS