Dagens PS

Anders Borg om aktierna alla småsparare bör ha

borg
Anders Borg känner oro för Europas AI-utveckling och dödförklarar BRIC-länderna som begrepp. Samtidigt ger han ett tydligt råd till alla aktiesparare(Foto: TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 11 mars 2024Publicerad: 11 mars 2024

Europeisk AI-oro, dödförklaring av BRIC-länderna och ett tydligt råd till alla småsparare. Det är tankar som rör sig i huvudet på tidigare finansministern och numera styrelseproffset Anders Borg.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Anders Borg delar ofta generöst med sig av sin syn på börsen och världen vilket Dagens PS förmedlat tidigare. Nu vädrar han sina åsikter igen i samband med ett gästbesök hos liv- och sakförsäkringsförmedlaren Max Matthiessens podd MAXA.

BRIC-länderna kan inte utmana väst

Anders Borg, som har ett särskilt intresse för teknik- och småbolag, spår att den senaste tidens uppgång för molnbolag som Google och Amazon inte är över. Uppgången är enligt Borg en effekt av den enorma kapacitet som den nya AI-tekniken kräver och även för 2024 och 2025 kommer all tillgänglig molnkapacitet krävas för att täcka AI-behovet;

“Mycket talar för att vi är i början av kurva”, resonerar Anders Borg i podden.

På temat AI så känner den tidigare finansministern oro för Europa och passar på att dela ut en känga till EU-byråkraterna:

“Vi i Europa har ju hittat på något så dumt som att börja reglera AI innan vi ens har bolagen. Vi har alltså inte något stort AI-bolag i Europa som är vare sig tyskt, franskt eller exempelvis svenskt. Det är en risk att AI utvecklas i USA för amerikanska bolag och därmed för ett till två års försprång till Europa.”

Vi börjar i fel ände konstaterar Anders Borg.

Ett annat ämne som avhandlas är det forna uttrycket BRIC-länder. Borg anser att uttrycket nu har passerat sitt bäst-före-datum och går igenom land för land; Brasilien är ett lågtillväxtland med stora problem. Ryssland likaså. Kina (C:et i BRIC) har lite bättre tillväxt men den har bromsat rejält.

“Idén att BRIC ska vara en grupp länder som utmanar väst är ju fel. BRIC finns inte längre”, konstaterar Anders Borg och fortsätter:

ANNONS

“Vill man titta på intressanta länder så tror jag tillväxten kommer vara högre i Indien, Indonesien, Filippinerna och Vietnam”.

ANNONS

Senaste nytt

Bör ha en exponering mot mindre bolag

Avslutningsvis får också Anders Borg frågan av poddens programledare Daniel Ljungström vad han tror om småbolag som grupp. Och där är den tidigare finansministern tydlig:

“Alla som sparar i aktier ska ha en exponering mot små- och medelstora bolag. Det är för att i genomsnitt över långa tidsperioder med en lägre likviditet och då får man en riskpremie för att äga dom. Därmed ska det finnas en överavkastning”.

Han påpekar dock att det kan vara svårt för enskilda småsparare att genomlysa mindre bolag och därför kan en småbolagsfond med en duktig förvaltare vara ett bra alternativ och en “väldigt naturlig del” av en aktieportfölj.

Hela podden finns att lyssna till här.

Läs mer:

Torsten Jansson avslöjar sin egna aktieportfölj

Bäst-i-test-profilen om sina utdelningsaktier

ANNONS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]