Anders Borg, före detta svensk finansminister, gav sitt recept på hur Sverige ska behålla kunskapsjobben och konkurrera på en teknikdriven global marknad.
Anders Borg varnar: "Vi blir omkörda"
Mest läst i kategorin
Sverige befinner sig i högkonjunktur. Svensk industri går på högvarv, dess konkurrenskraft är i topp och BNP förväntas öka med 4,1 procent i år. Sverige levererar även vad gäller kunskapsjobb per capita, enligt en rapport från European Centre for Entrepreneurship, ECEPR. Sverige ligger näst högst i ranking i Europa efter Schweiz.
Men rapportförfattaren och ordförande för ECEPR, Nima Sanandaji, varnar för framtiden. I rapporten skriver han att Sverige hotas av konkurrens från Öst- och Centraleuropa där lönerna för kompetent arbetskraft är lägre. Risken finns att Sverige halkar efter, och går miste om både kunskapsjobb och skatteintäkter.
Sveriges förra finansminister Anders Borg säger sig ha receptet för hur Sverige ska möta utmaningarna och hålla sig konkurrenskraftigt i framtiden.
Dessa skatter behöver sänkas
Anders Borg säger att fokus bör ligger på att utveckla gynnsamma förhållanden som uppmanar entreprenörer att starta eget och tillåter små företag att växa sig så pass stora att de börsnoteras.
Vägen dit går via skatter, främst kapitalinkomstskatten.
”Skatterna är oerhört betydelsefulla, kanske det mest avgörande för den typen av snabbväxande teknologibolag som jag arbetar med. Kapitalinkomstbeskattningen är nyckeln. Ska man få ett bolag att gå från 30 till 500 miljoner kronor i omsättning på fem år, då måste man ha starka grundare men också starka investerare som har erfarenhet att bygga bolag”, säger han.
Detta menar Anders Borg är avgörande för Sverige. Han pekar på företag som Izettle, Spotify, Skype och Klarna som exempel att följa. Deras framväxt har bidragit till ökad svensk kompetens i att bygga världsledande företag. En erfarenhet som Anders Borg poängterar att Sverige måste bevara.
“Varför stannar de här personerna kvar i Sverige? Jo, det handlar om vad vi har gjort med vårt skattesystem. Om vi går tillbaka till 60-, 70- och 80-talet så lämnade Ingvar Kamprad, Hans Rausing, Fredrik Lundberg och många andra så snart de hade börjat bygga upp ett företag. Så är det inte längre”, konstaterar han.
Anders Borg förslår också förändring i hur personaloptioner beskattas och lägre bolagsskatt för att behålla kunskapsjobb i Sverige.
Sverige blir omkörda
En av riskerna Borg pekar på är att Kina och USA drar ifrån Sverige och EU i matematik och högteknologiska kunskaper. En lösning till det skulle vara att göra en storskalig satsning på utbildning inom teknologi genom att tillsätta en kommission med uppdrag att femdubbla antalet som går en ingenjörsutbildning.
”Jag jobbar med ett bolag som behöver anställa 60 programmerare, och alla dem anställer vi i Kiev eftersom det är oändligt mycket lättare att hitta duktiga personer där som vill jobba och utveckla teknologi till en helt annan kostnad än i Sverige. Snart får vi betala dyra användaravgifter för att nyttja amerikansk AI-teknologi. Vi blir omkörda”, säger Anders Borg rapporterar tidningen Näringslivet, som drivs av Svenskt Näringsliv.
Läs även: Svenska företag: Nu vill vi anställa! »
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.