Analytiker-legendaren Ken Fisher tycker att investerare lyssnar för mycket på Riksbanken och andra centralbanker – som egentligen har ganska lite att göra med börsen.
Analytiker-legendaren: Vi lyssnar för mycket på Riksbanken
Mest läst i kategorin
Privata affärer har kontrakterat Ken Fisher som krönikör. Han är en analytiker-legendaren som är grundare av Fisher Investments som har 2 836 miljarder kronor i förvaltat kapital och är själv god för 92 miljarder kronor. Han har skrivit en kolumn om portföljstrategi i Forbes från 1984 till 2017 och dessutom 11 böcker om att investera. Nu skriver han krönikor på lokala språk i 26 länder.
I sin första krönika med svenskt tema för PA ifrågasätter han varför svenska investerare är så besatta av Riksbanken och vad världens centralbanker säger och gör.
Han visar i sin text hur Sveriges Riksbank, USA:s Federal Reserve och eurozonens ECB bommat sina målsättningar gång på gång och kommit med tokiga prognoser som de själva sedan avviker ifrån.
Han vänder sig också emot uppfattningen att fler räntesänkningar skulle hjälpa börsen – OMXS30 slog i botten i september 2022 och sedan dess har räntan höjts fem gånger, påpekar han. Ändå är storbolagsindex upp 38 procent sedan räntehöjningarna inleddes.
Läget är detsamma för USA och eurozonen, där börserna stigit med 19,8 respektive 32,8 procent räknat i lokal valuta sedan räntehöjningarna påbörjades på respektive marknad.
“Så stressa inte upp er över centralbankerna. De styr faktiskt inte över börsens öde”, summerar Fisher.
Läs även: Därför har vi blivit 26 procent fattigare än Danmark (Dagens PS)
Läs även: Nya hot mot sänkt ränta (Dagens PS)
Läs även: Thedéen viker sig inte: “Vi har varit väldigt tydliga” (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.