På onsdag, efter att börsen stängt i USA, släpper Nvidia en delårsrapport som kommer att fånga allas uppmärksamhet. I en analys undersöker Morningstar om aktien är övervärderad.
Analys: Så övervärderat är Nvidia inför rapporten
Mest läst i kategorin
Nvidia släpper sin delårsrapport på onsdag. Det är ett av världens största börsnoterade bolag, och det näst populäraste bolaget bland kunderna hos nätmäklaren Avanza.
Uppmärksamheten beror på de sjukt höga förväntningarna på bolaget. De står mitt i AI-boomens centrum och växer vansinnigt snabbt. Gång på gång har man slagit marknadens förväntningar – och om man inte gör det ännu en gång så menar Morningstar att aktien ser kraftigt övervärderad ut.
Analys: Nvidia övervärderad över 30 procent
Morningstar bedömer Nvidia som övervärderad och ger aktien ett uppskattat verkligt värde på 105 dollar per aktie, jämför med dagens 141 dollar.
Nvidias datacentersegment är avgörande för dess tillväxt. Bolagets nya Blackwell-chip har redan sålt slut för det kommande året och begränsningar i leveranskedjan utgör en utmaning för att möta efterfrågan på AI-chip, skriver Morningstar i analysen.
Senaste nytt
Stark tillväxt – men räcker det?
Ökad AI-användning från stora teknikföretag driver Nvidias tillväxt. Prognoser pekar på att datacenterintäkterna ökar till 111 miljarder dollar under räkenskapsåret 2025, vilket motsvarar en ökning med 133 procent. Långsiktig tillväxt beräknas stabiliseras till 10 procent årligen.
Läs även: Svenska forskaren larmar: AI måste regleras nu. Dagens PS
AI:s framtid är central för Nvidias utveckling. Företaget dominerar bland annat inom AI-träning men har en svagare position inom andra användningsområden som genetik, robotik och självkörande fordon.
Morningstar ger Nvidia ett “Mycket högt osäkerhetsbetyg”. Företaget möter konkurrens från molnleverantörer och chiputvecklare som Google och Amazon, som utvecklar egna lösningar för att minska beroendet av Nvidia.
Hög värdering på Nvidia
Bolagets ledande ställning inom GPU-design är baserad på immateriella tillgångar och högre försäljningspriser jämfört med konkurrenter. Företagets genomsnittliga priser är dubbelt så höga som AMD, vilket återspeglar stark marknadsdominans.
Med 31,4 miljarder dollar i kassan och låg skuldsättning har Nvidia finansiella resurser för att hantera cykliska marknader och fortsätta investera i forskning och utveckling. Återköp av aktier är bolagets huvudsakliga utdelningsstrategi.
Bolaget har starka tillväxtmöjligheter inom AI och datacenter, men värderingen är hög och osäkerheten kring konkurrens och leveranskapacitet kvarstår. Företagets långsiktiga framgång är knuten till AI-marknadens utveckling.
NVDA Bulls hävdar:
- Ledarskap inom parallellbearbetning: Nvidias GPU
är branschledande inom parallellbearbetning. Ursprungligen utvecklade för PC-spel, har deras användningsområden expanderat till kryptomining, AI och potentiellt nya framtida applikationer.
- Dominans inom AI-träning: Med GPU
för datacenter och mjukvaruplattformen Cuda har Nvidia blivit den främsta leverantören för träning av AI-modeller. Detta är ett område som förväntas växa exponentiellt de kommande åren.
- Främsta aktör inom autonom körning: Nvidia har en förstamoverfördel på marknaden för självkörande fordon, där deras Drive PX-plattform kan bli standarden för framtida autonom körning.
NVDA Bears hävdar:
- Konkurrens från andra aktörer: Trots Nvidias ledande roll inom AI-chip, arbetar andra stora chiptillverkare och teknikföretag på att utveckla egna lösningar, vilket kan utmana Nvidias position.
- Risk för konkurrens inom AI-programvara: Även om Cuda är den ledande plattformen för AI-träning idag, kan molnleverantörer föredra mer konkurrens. Om kraftfulla verktyg med öppen källkod framträder, finns risken att de byter bort från Cuda.
- Volatilitet inom spelmarknaden: Nvidias GPU-verksamhet för spel har präglats av upp- och nedgångar, påverkad av fluktuerande efterfrågan på PC och kryptovalutamarknaden.
Källa: Morningstar
Läs även: “Dags för Norden att ta täten inom etisk AI” Realtid
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.