USA:s KPI-statistik blev en kalldusch för marknaden, men inflationssiffran för januari i år är fortfarande lägre än den var i december, påpekar WSJ i en analys.
Analys: KPI-siffran borde inte orsaka panik
Mest läst i kategorin
Räntesänkningarna i USA försenas och investerarnas förhoppningar har i den meningen grusats.
Men för den skull finns “ingen anledning till panik”, anser tidningen som tycker att börserna överreagerar på KPI-siffran som på tisdagen redovisades av det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet.
I sak påverkar konsumentprisindex-rapporten inte USA:s ekonomi på bred front, den har inte ens någon större effekt för investerare, enligt analysen.
Men de ledande indexen på Wall Street backade kraftigt i går och upplevde den sämsta handelsdagen sedan mars i fjol.
Läs mer: USA-inflationen skakar hela börsvärlden Dagens PS
Inflationen, mätt av arbetsmarknadsdepartementet, steg till 3,1 procent i januari mot väntade 2,9 procent.
Siffran var ändå lägre nu än i december, då den var 3,4 procent.
Efter KPI-siffran – nu tror man att räntan sänks 12 juni
Följden av det hela är att förväntan på Feds första räntesänkning nu flyttats fram till 12 juni från tidigare för 1 maj, som marknaden överlag trodde på först.
De mest optimistiska börshandlarna har till och med utgått från att Fed kommer in med en första räntesänkning i mars.
Det scenariot tror ingen på längre.
The Wall Street Journal gör bedömningen att inflationsavläsningarna framöver från USA:s arbetsmarknadsdepartement kommer att vara lägre och att Fed väntas lägga mindre vikt vid boendekostnader.
“De övergripande utsikterna för den amerikanska ekonomin – med en överraskande motståndskraft i tillväxten av jobb, i kombination med avtagande inflation – är oförändrade. Det är knappast en bakgrund som borde få investerare att trycka på panikknappen”, heter det i analysen.
Svenska SEB håller med WSJ
Även svenska storbanken SEB skriver i ett morgonbrev till sina kunder på onsdagen, som refereras av tidningen Aktiespararen, att KPI-siffran i USA inte borde få marknaden att helt deppa ihop.
“Den sura börsreaktionen – både Nasdaq och Dow Jones föll brett – beror på att marknaden nu har insett att det drömscenario som man målade upp för några månader sedan om 6-7 räntesänkningar under 2024 varav den första redan under våren, förmodligen inte kommer ske”, skriver SEB.
Läs även: Amerikanska skräcksiffran dödar hoppet om sänkt ränta i närtid Dagens PS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.