Artilleriammunition från Indien har i mer än ett år förts vidare från europeiska kunder till Ukraina, vilket Ryssland protesterat mot utan effekt, rapporterar Reuters.
Ammunition från Indien i Ukraina retar upp Ryssland
Mest läst i kategorin
Indien köper rysk olja och har vägrat vara en del av västs sanktioner mot Ryssland, som de fortsatt ha goda relationer med även efter den fullskaliga invasionen av Ukraina 2022.
Italien och Tjeckien mellanhänder
Men landet säljer också ammunition som hamnar används på slagfältet i Ukraina – på Ukrainas sida, rapporterar Reuters.
Det görs genom att företag i länder som Italien och Tjeckien köper in ammunitionen från bolag i Indien för att sedan donera eller sälja vidare ammunitionen till Ukraina. Nyhetsbyrån har inte lyckats reda ut om det är försäljningar eller donationer det rör sig om.
Indiska försvarskontrakt stipulerar normalt att försvarsutrustningen inte får föras vidare, men landet har inte gjort något för att stoppa överförföringarna, trots att Ryssland flera gånger försökt påpeka den saken på högsta politiska nivå, enligt Reuters rapport.
Vill visa att de inte är “på Ryssland sida”
Indien har mål om att utveckla sin vapenindustri och ser kriget som en möjlighet till det, enligt Reuters källor. Vapen och ammunition från Indien ska dock bara röra sig om under 1 procent av Ukrainas vapenexport sedan kriget startade. Indien köper i sin tur in 60 procent av sina vapen från Ryssland.
Att tillåta en mindre mängd vapenexport till Ukraina tros ge Indien både intäkter geopolitiska fördelar som balanserar det fortsatta samarbetet med Ryssland.
“Det tillåter Indien att visa partners i väst att de inte är ‘på Rysslands sida’ i Ryssland-Ukraina-konflikten”, säger Walter Ladwig, säkerhetsexpert på Sydasien vid King’s College London till Reuters.
Läs även: Kärnvapen eller attack – hur långt är Putin villig att gå? (Dagens PS)
Läs även: Indiens växande medelklass ombildar världsturismen (Dagens PS)
Läs även: Indiens centralbank: Tillväxt på 8 procent “hållbart” (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.