För fem år sedan var andelen utländska ägare i svensk vindkraft hälften så många som i dag, konstaterar SVT i en granskning. Kritiker menar att landet säljer ut en viktig naturresurs.
Allt fler utländska ägare i svensk vindkraft – kritik
Mest läst i kategorin
Regeringen vill satsa på svensk vindkraft, särskilt till havs. Möjligheten har dragit till sig 100 miljarder i utländskt kapital från företag som vill satsa på vindenergi här.
Det är alltså ungefär 85 procent av de 117,5 miljarder som nu investeras, konstaterar SVT. Totalt kommer det utländska ägandet 2024 att ha gått upp till 66 procent. Det kan man jämföra med år 2014, då bara 36 procent utländska ägare var investerade i den svenska vindkraften.
Kritik: Svensk vindkraft utsåld naturresurs
Björn Karlsson, professor i energisystem på Gävle högskola och socialdemokratisk kommunpolitiker, tycker att utvecklingen går åt fel håll.
”Man gör dyra investeringar i vindkraft och den elen kommer under överskådlig tid att öka Sveriges export. Väldigt lite pengar stannar kvar i Sverige, vi säljer bort en naturresurs”, säger Björn Karlsson till SVT.
En av de utländska ägare som är särskilt kontroversiell är det kinesiska bolaget China general nucelar power. Det är svartlistat i USA, men äger 19,7 procent av vindkraften i Norrbotten, 7 procent totalt.
Annars är ägandet spritt på små företag från olika länder: Tyskland, Schweiz, Norge och Nederländerna, bland annat.
De svenska AP-fonderna direktinvesterar emellertid i vindkraften.
Anledningen till att de svenska investeringarna inte blivit större är troligen att det inte finns någon lönsamhet på kort sikt. Den kommer i stället efter några decennier.
Läs också:
Regeringen skyndar på mer vindkraft: “Motsvarar Sveriges elkonsumtion”