Dagens PS

Aktiespararnas favorit bland "lyx-aktierna"

Är det läge att ta rygg på en av världens rikaste män Bernard Arnault, grundare av lyx-företaget LVMH? Den fråga ställer sin Aktiespararnas analytiker i en ny analys av lyx-aktierna inför bolagens Q3-rapporter.
Är det läge att ta rygg på en av världens rikaste män Bernard Arnault, grundare av lyx-företaget LVMH? Den fråga ställer sin Aktiespararnas analytiker i en ny analys av lyx-aktierna inför bolagens Q3-rapporter. (Foto: Thibault Camus/TT/AP)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 08 okt. 2024Publicerad: 08 okt. 2024

Flera av världens lyx-aktier med namn som LVMH, Hermes och Burberry hade en fantastisk utveckling fram till 2023. Men när den kinesiska ekonomin började hacka smittade det också av sig på börskurserna.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu frågar sig Aktiespararnas analytiker Cristoffer Anderson i en ny analys vilka lyx-aktier som egentligen är värda att satsa på och vilka spararna ska välja bort?

Stark utveckling under flera år

Men vi börjar med att backa bandet.

“Från och med pandemiåret 2020 och fram till 2023 kunde europeiska lyxbolag likt franska LVMH, Hermés och italienska Moncler stoltsera med en tillväxttakt av sällan skådat slag. Konglomeratet LVMH ökade sin omsättning med 93 procent, medan Hermés och Moncler ökade sin med 109 procent respektive 106 procent”, beskriver Cristoffer Andersson och påpekar att tillväxten inte skedde på bekostnad av marginalen.

När världens konsumenter, och särskilt kineserna, började få det tuffare så slog det till slut också mot lyx-aktierna.

I maj 2023 förlorade en av världens rikaste män, franska mångmiljardären och ägaren av LVMH Bernard Arnault, över 120 miljarder kronor på en dag.

ANNONS

Senaste nytt

Undvik dessa lyx-aktier

Under hösten 2023 och början av 2024 fanns hopp om att lyx-aktierna återigen skulle hämta sig men tvärtom har många fortsatt ned under året.

Aktiespararna pekar ut två lyx-akter som de tycker investerare bör hålla sig borta ifrån som de ger benämningen svarta får: franska Kering och brittiska Burberry.

ANNONS

“Det är inte första gången som de får denna mindre angenäma utmärkelse och trots insatser från ledningarna har det inte gjort positiva avtryck i rapporterna”, skriver Aktiespararnas analytiker.

Istället bör den sparare som är intresserad av en lyx-aktie fokusera på de bolag som redan varit vinnare enligt analysen.

“Långsiktigt finns mycket som talar för såväl LVMH som Hermés och Moncler, men kortsiktigt är analytikerna kluvna”, skriver Cristoffer Andersson som manar till försiktighet då då kommande Q3-rapporterna kan få aktiekurserna att svänga rejält och att beroendet av den kinesiska ekonomin är stor.

Han tillägger:

“Värderingarna ligger något under de historiska snitten, men nedsidan vid en eventuell dålig rapport är stor”.

Läs mer:

Mager jul för lyxbranschen – Dagens PS

Rekord för Europas börser – lyxbolag i topp – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]