Dagens PS

Aktierna för julhandeln är här

E-handlen gör Macys aktie intressant i julhandeln.
5-åriga Evelyn var med när Macy's skulle avslöja sin nya julskyltning i Salt Lake City. Men nu är det e-handeln som står för framtidshoppet, och det är därför Macy's aktie är intressant i julhandeln. (Foto: Jeff Swinger/AP/TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 25 nov. 2021Publicerad: 25 nov. 2021

Efter en lång pandemiperiod ska människor återigen träffas och fira jul. Samtidigt har konsumtionen varit låg och många har pengar att spendera. Det är upplagt för rekordsiffror i julhandeln. Det kan även investerare ta hänsyn till när de köper aktier. 

Efter Black Friday kommer julhandel. I år tror många analytiker på ett ökat shoppande och på CNBC tipsar den finansiella rådgivaren Tiffany McGhee om aktier i detaljhandelsföretag.

ANNONS

Mest läst i kategorin

På McGhee:s hemmamarknad USA är det flera faktorer som pekar på en stark julhandel i år, påpekar hon. Flera av dessa förhållanden gäller även i Sverige, vilket gör att vi även här kan börja snegla på aktier för julhandeln.

Den första gynnsamma omständigheten på den amerikanska marknaden är att konsumtionen har kommit igång igen. Siffrorna i oktober pekar på den tredje månaden med stark ökning i detaljhandeln. Faktum är att butikerna – både fysiska och inom e-handeln – inte har sålt så bra sedan förra våren. Så är det trots att varorna har blivit dyrare.

Dessutom ökar den digitala försäljningen för flera stora amerikanska kedjor. Också vid en jämförelse med försäljningssiffrorna 2019 har flera detaljhandelsförsäljare ökat. McGhee tror till viss del att det handlar om att många företag blir bättre på att förutse sina kunders önskemål och rikta marknadsföringen rätt.

Macy’s

Bland de amerikanska julhandelsaktierna pekar McGhee på klädkädjan Macy’s. Förra veckan slog butikerna försäljningsrekord. Vid en jämförelse med 2018, då många klädbutiker kämpade för att få verksamheten att överleva, är det en stark comeback. 2020 valde bolaget att lägga ner sina lågprisbutiker och satsa på de butiker som hade ett mer exklusivt sortiment. Samtidigt började de förbättra sina e-handelsalternativ.

Macys.com business and launch six $1 billion private-label brands under the Macy’s umbrella. 

Förra tordagen hade Macy’s aktie gått upp med 20 procent. Jämfört med samma tidpunkt förra året har aktien rusat 183 procent.

Farfetch

Det är i lyxsegmentet som Tiffany McGhee menar att den tilltagande e-handeln kommer att ta hem störst vinster.

“Lyxmärken har varit långsamma med att anpassa sig till e-handeln delvis därför att de vill uppfattas som varor för en elit”, skriver McGhee och förklarar att många har uppfattat att detta står i motsättning till att klicka på en shoppingkorg på nätet.

Men Farfetch är en plattfgorm som erbjuder ett utrymme för artiklar i det mer exklusiva segmentet. Där kan lyxmärkena marknadsföra sig i ett segment där kunderna är beredda att betala för kvalitet. Nu har Farfetch 1 300 märken i 190 länder. Första halvan av 2021 växte deras intäkter med 60 procent. Standardpriset på en order ligger på 593 dollar. 450 000 nya kunder har hittat till e-handelssidan, och Farfetch marknadsför sig gentemot kinesiska kunder. Under det senaste året har bolagets aktie visserligen gått ner med 42 procent. Men McGhee tror att bade vinster och värde snart kommer att växa för Farfetch. Att köpa när aktien ligger lågt kan därför vara ett smart drag.

ANNONS

Vid sidan av de två favoriterna nämner MCGhee också några andra bolag som gynnas av amerikanernas ökade vilja att spendera i julhandeln i år. Däribland, Target, Lowe’s, Walmart, Home Depot och Kohl’s.

Läs också:

ASML – Aktien som bara kommer att fortsätta växa  
Goldman Sachs: Fem nya vinnare på börsen  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]