Dagens PS

Aktieras efter SAS förlust på 1,6 miljarder

SAS
Nu är medlingen mellan flygbolaget SAS och piloterna igång. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 31 maj 2022Publicerad: 31 maj 2022

Under årets andra kvartal gjorde SAS en förlust på 1,6 miljoner kronor. Bolaget konstaterar att verksamheten fortfarande håller på att återhämta sig efter pandemin. Aktien rasade initialt med 10 procent efter rapporten.

ANNONS

Mest läst i kategorin

”Eftereffekterna av covid-19-pandemin har lett till att stora delar av flygindustrin har svårigheter med återuppbyggnaden av verksamheten. Detta har lett till att SAS har minskat sommarprogrammet med 4 000 av totalt 75 000 flygningar”, skriver SAS i ett pressmeddelande när kvartalsrapporten presenterades.

Ändå är resultatet bättre i andra än i första kvartalet, vilket ledningen framhåller. Antalet passagerare ökade med 28 procent, och kapaciteten ökade med 3 procent. Inför sommaren hoppas bolaget hämta upp verksamheten till 80 procents kapacitet jämfört med sommaren 2019.

SAS aktie blankades

SAS redovisar intäkter på 7 miljarder kronor för kvartalet, vilket är mer än de 1,9 miljarder man fick in under samma period förra året.

Och även om passagerarna har återvänt, men verksamheten har haft praktiska problem som har resulterat i av- och ombokningar, skriver SVT. Det har enligt uppgifter till Bloomberg lett till pessimism. SAS aktie har blankats.

Tidigare i år har bolaget lanserat ett sparpaket på 7,5 miljarder kronor, som fortsätter att löpa. Samtidigt, skriver SAS i sitt pressmeddelande, satsar man också på att omvandla ”cirka 20 miljarder SEK i form av skuld och hybridobligationer till aktiekapital och avser också att ta in minst 9,5 miljarder SEK i nytt eget kapital”.

Läs också:

Arlanda-kaoset väntas pågå i månader

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]