I slutet av veckan börjar företagen i USA släppa sina resultatrapporter – vinsttillväxten och framtidssynen är i fokus och avgör börsens öde.
Vinster och framtidsutsikter avgör USA-börsens öde
Mest läst i kategorin
Så här långt har investerare tyckt det varit värt att betala ett högt pris för aktier på börsen i USA.
Men nu, när USA:s centralbank Federal Reserve signalerar tidigare räntehöjningar, har förutsättningarna ändrats. Det som nu avgör börsens öde är bland annat hur vinsttillväxten ser ut i företagen, rapporterar The Wall Street Journal.
“Med tanke på var multiplarna är i dag är det konsekvent tillväxt som krävs för att hålla rallyt igång”, säger Mike Stritch, chief investment officer på BMO Wealth Management, till WSJ.
Han bedömer att toppen är nådd när det gäller högt värderade aktier, oberoende av om räntan höjs eller inte, tillägger han.
Delta Air Lines och finansbolag först ut
På torsdag kommer flygbolaget Delta Air Lines in med sina siffror och då får investerare en vink om hur flygbolaget hanterar ökningen av covid-19-fallen och kan analysera läget utifrån det.
På fredag presenterar en rad finansföretag sina resultatrapporter och nästa vecka fortsätter rapportfloden i USA med bland andra konsumentproduktbolaget Procter & Gamble.
Enligt WSJ som hänvisar till Factset uppskattar analytiker att bolagsvinsterna i det amerikanska storbolagsindexet S&P 500 steg med 22 procent under det fjärde kvartalet, jämfört med motsvarande period ett år tidigare.
Om prognosen stämmer är det en högre tillväxttakt av företagsvinsterna än genomsnittet, men ändå betydligt lägre än under de senaste inrapporterade kvartalen.
Tidningen berättar att S&P 500 exempelvis uppvisade en resultatökning kopplad till företagens vinster med 91 procent under andra kvartalet 2021.
Under 2022 väntas företagsvinsterna öka, men i en långsammare takt än 2021.
I investerarnas blickfång nu är inte bara bolagens resultat, utan också hur de nått sina resultat i en tid med stigande kostnader på såväl råvaror som arbetskraft till frakt.
Höjda priser vapnet
Många företag har lyckats upprätthålla sina vinster trots högre utgifter genom att höja priserna.
Det som också i hög grad intresserar investerarna är företagens utsikter framåt, exempelvis hur spridningen omikronvarianten av covid-19-viruset kan komma att påverka bolagens verksamheter.
Dessutom kommer investerarna, skriver WSJ, att vara “angelägna om att höra hur företagen planerar att hantera löneökningar och högre transportkostnader”.
En sektor som tilldrar sig extra stort intresse är tekniksektorn, där många tillväxtaktier återfinns och just nu är dyra. En senior portföljförvaltare säger i WSJ-artikeln att det inte finns “mycket utrymme för fel” när teknikbolagen släpper sina rapporter.
Teknikaktier får ta mycket stryk
Tekniksektorn handlades förra veckan till 27,1 gånger sitt beräknade resultat under de kommande 12 månaderna, högre än S&P 500:s multipel på 20,7 gånger. Energikoncernen handlades som jämförelse till 11,9 gånger sitt beräknade resultat och finanskoncernen handlades till 15,2 gånger.
Under förra veckans handel backade tekniksektorn 4,7 procent, medan energisektorn steg 11 procent och finanssektorn adderade 5,4 procent.
Under samma vecka handlades tekniksektorn till 27,1 gånger sitt beräknade resultat under de kommande 12 månaderna, högre än S&P 500:s multipel på 20,7 gånger.
Energisektorn handlades som jämförelse till 11,9 gånger sitt beräknade resultat och finanssektorn till 15,2 gånger.
Läs även: Peter Malmqvist: Börsras nära – USA-effekt
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.