Förhoppningsvis har ditt nya år utvecklat sig i rätt riktning den första veckan. Vi på Dagens PS har samlat ihop tio aktier som, om marknaden vill och de rätta fluktuationerna sker, kan göra din plånbok tjockare.
Tio aktier som det snackas om inför 2020
Mest läst i kategorin
ABB
ABB sålde 2018 sin kraftnätsavdelning Power Grids till Japanska Hitatchi, vilket kommer att följas av ett återköpsprogram 2020. Mats Lundstedt på Dagens Industri (betallänk) menar i en analys från 18 december att det kan ge företaget vind i seglen. De 70 miljarder kronor som aktierna i Power Grids-sektionen var värda ska användas till aktieåterköp. Detta ska ställas mot att företaget är värderat till 500 miljarder.
ABB:s nya vd Björn Rosengren tillträder i början av det nya året och efter att ha haft ett ”mellanår” 2019 kommer många aktiefrämjande händelser att ske framöver, förutspår Mattias Isakson, som är aktiestrateg på Swedbank.
Beijer Electronics
Elektronikleverantören Beijer Electronics säljer bland annat fastighetslösningar. Bolaget expanderar snabbt i sin digitala del, påpekar Erik Hermansson på Humle kapitalförvaltning. Han tror på en extraordinär utveckling av aktien under kommande året:
”Jag tror att aktien kommer dubblas ytterligare en gång de närmaste två–tre åren för att få en rimlig, skälig värdering”, säger han till Dagens Industri den 6 december.
Dessutom spår han en starkare organisk tillväxt för Beijer än för konkurrenten HMS.
Norwegian Finans
Norwegian Finans är Bank Norwegians holdingbolag. Swedbank gör i en aktieanalys från början av december observationen att marknaden för konsumentkreditbanker är ansatt av allt hårdare konkurrens. Det bör leda till sammanslagningar inom branschen. Banken skriver att analyshuset Kepler Cheuvreux spår att Norwegian Finans kan dras med i vågen.
Riskkapitalbolaget Nordic Capital och finska finansbolaget Sampo gick ihop och köpte upp Nordax 2017-2018. Swedbank spår i sin analys att samma sak kan hända Norwegian Finans; särskilt i och med att de två bolagen redan äger nästan 20 procent i banken. Detta skulle kunna ge stora vinster menar Swedbank, då de kan dra nytta av Swedbanks smidiga plattform.
Swedbank påpekar även att Norwegian Finans har bra siffror sett till kostnader gentemot intäkter.
Nobia
Det internationella köksbolaget Nobia kan gynnas av att Boris Johnsons seger i Storbritanniens val minskar riskerna för en “hård brexit”. Det skriver Kepler Cheuvreux i en analys från 19 december. I analysen nämner analysbyrån att direktavkastningen var 6 procent och att bolagets p/e värde var högre än konkurrenternas.
Mattias Holmberg, som är analytiker på DNB Markets, säger i en intervju från 21 november att han ser potential i bolaget och tror att de kan rationalisera sina fabriker ytterligare.
Pundet stärktes ju efter Boris Johnsons valseger i december och detta är nästan otvetydigt gynnsamt för Nobia. Vd:n Jon Sintorn understryker detta i en intervju från 13 december och menar att branschen gynnas av att Brexit-utgången verkar mer klar. En reservation gällande aktien är dock att det finns risk för en hård Brexit och att det kan få negativa effekter på kursen.
Åf Pöyry
Teknikkonsultbolaget Åf Pöyry är ett väldigt intressant val de kommande åren, anser SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall i en intervju med Dagens Industri från 17 december. Han påpekar särskilt att företaget är bra positionerat inför en ökad digitalisering, mer generellt hållbarhetsfokus i branschen och att de har en beredskap inför en kommande energiomställning.
Rent siffermässigt är de lågt värderade jämfört med konkurrenten Sweco, lägger han till:
”Värderingen av ÅF Pöyry, med p/e-tal strax över 15 för nästa år, är i stort sett i linje med vad den här aktien har värderats till under de senaste fem åren, samtidigt som Stockholmsbörsen generellt är 20 procent dyrare och ärkerivalen Sweco har värderats upp kraftigt”, säger han bland annat.
Handelsbanken
Carnegie Private Banking lyfter i en analys från 20 december fram Handelsbanken som en bra investering som kan ge signifikant utdelning på relativt kort tid, upp till ett år. Banken ska bland annat införa ett kostnadssparande program som ska spara 1,5 miljarder kronor de kommande åren. Programmet innefattar bland annat ett fokus på sex huvudregioner och minskad personal. Carnegie tror på en vinsttillväxt på 8 procent under 2020.
En liknande analys gör Peter Malmqvist på Aktiespararna. Han menar att bankens strategi att inte hoppa på kortsiktiga trender har varit ett vinnande koncept.
Sandvik
Franska analyshuset Kepler Cheuvreux föreslog redan i juni en omvärdering av industribolaget Sandvik. Mattias Isakson på Swedbank säger till Dagens Industri den 3 december att aktien fortfarande är lågt värderad jämfört med aktier hos andra industribolag. Han menar att effektiva bolag i branschen, med korta ledtider, börjar bli mer eftertraktade av marknaden.
Stora Enso
Även Stora Enso fick en rekommenderad omvärdering i år, denna gång var det bland andra Nordea Markets som framhävde bolagets stora skogsinnehav. Priserna på just skogsmassan har dessutom stigit under året, påpekar Swedbanks Mattias Isakson.
Vid en positiv konjunktur kan man ana att bolag som är köpvärda, som Stora Enso, blir ännu mer värdefulla, noterar han. ”I absoluta historiska termer är det dyrt nu, men jämfört med räntemarknaden är det inte dyrt”, säger han.
Academedia
Tidningen Börsveckan spår i en prognos från 9 december att utbildningsföretaget Academedia ökar sina volymer, samt förbättrar sina marginaler under kommande året.
En annan som ser positivt på företagets utsikter är Fredrik Skoglund, förvaltare på Länsförsäkringar. Han gör i Dagens Industri 28 november analysen att fler kommer att byta yrken, vilket gynnar företagets verksamhet.
”När man nu går in i en lite tuffare konjunktur tror jag tyvärr att vi kommer få se fler uppsägningar. Det kommer komma ett större behov av att skola om sig, vilket kommer fylla Academedias utbildningar på den sidan”, säger han till tidningen.
Även Erik Hermansson på Humle Kapitalförvaltning resonerar i liknande banor. Han noterar i en intervju från 6 december att bolaget handlas för runt tio gånger årsvinsten och att det inte finns någon tillväxt inprisad. Han menar även att Academedia kommer att gynnas av de planerade förändringarna av Arbetsförmedlingen, där privata aktörer får en större roll:
”… någonstans kommer någon behöva hjälpa Arbetsförmedlingen att få ut de här 150.000 personerna som står väldigt långt från arbetsmarknaden. Många av Academedias konkurrenter har slagits ut”, säger han i intervjun.
Smart Eye
Vi på Dagens PS vill gärna få med ett techbolag på listan och i den kategorin framstår Smart Eye som extra intressant. Smart Eye utvecklar högteknologiska kameror som kan avläsa ett mänskligt ögas rörelser. De placeras sedan i bilar för att kontrollera vart förarnas uppmärksamhet riktas. 2022 införs nya EU-regler som innebär att alla bilar som har självkörande egenskaper ska ha system som Smart Eyes (Driver Monitoring System) installerade.
Journalisten Johan Wendel på Dagens Industri säger i en intervju från 15 december att produkten kan bli ”det nya säkerhetsbältet” och att det är en intressant bransch. Han rekommenderar köp även om han poängterar att en stor risk finns inkluderad.