Dagens PS

Thailand vill – men de kan stoppa Gripen-affären

Saab Gripen
Thailand vill köpa Jas Gripen men det måste först godkännas. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
TT Nyhetsbyrån
TT Nyhetsbyrån
Uppdaterad: 01 sep. 2024Publicerad: 01 sep. 2024

Det thailändska flygvapnet har gjort sitt val och bestämt sig för att man vill köpa Jas Gripen-plan. Men affären måste även godkännas från svenskt håll – och det finns en sak som skulle kunna sätta käppar i hjulet, menar en expert.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Thailand behöver köpa nya stridsflygplan och under året har två toppkandidater utkristalliserats: Saabs Gripen och amerikanska Lockheed Martins F-16-plan.

I tisdags kom beskedet att Thailands flygvapen bestämt sig för Gripen. Hur många man vill köpa är däremot inte känt.

Inom kort väntas även regeringen i Thailand ge besked i frågan och sedan passas i så fall bollen över till Sverige.

Inspektionen för strategiska produkter (ISP) får då i uppgift att göra en helhetsbedömning, bland annat utifrån försvars- och säkerhetspolitiska aspekter, och bestämma huruvida ett tillstånd är möjligt. Sedan 2018 finns ett nytt krav att ta hänsyn till – demokratikriteriet.

Köparlandet ska respektera mänskliga rättigheter och demokrati, och det kan man ha synpunkter på när det gäller Thailand, säger Martin Lundmark, lektor i försvarssystem på Försvarshögskolan.

Då inte genomförbar

Det skulle i sin tur kunna sätta stoppa för affären. En annan sak som skulle kunna påverka beslutet är om landet som Sverige ska exportera till anses instabilt och inte tros kunna hantera och förvalta det system som man vill köpa.

Att det skulle läcka till andra länder eller att deras processer och kontroller är för dåliga. Det skulle också kunna stoppa det, att kunskap om Gripen kommer i andras händer.

Men min uppfattning är att Thailand inte ses som ett sådant land, tillägger Martin Lundmark.

ANNONS

Skulle Thailand ha nära band till exempelvis Ryssland skulle Gripen-affären heller inte kunna bli verklighet.

Thailand är ju ganska västligt i sin framtoning, men de är inte så hårt allierade med USA eller allierade med Ryssland eller Kina. Skulle de ha ett utvecklat samarbete med Ryssland eller Kina så skulle inte den här exporten vara genomförbar.

Har utslagsröst

Demokratikravet är troligtvis det som eventuellt skulle kunna stjälpa affären. Men även om det skulle finnas synpunkter från ISP utifrån det här kriteriet så skulle affären ändå kunna bli av.

I slutändan kan Försvarsmakten tillsammans med regeringen komma till slutsatsen att det här är viktigt för att kunna vidmakthålla svensk utvecklingsförmåga och svensk militär förmåga. De har utslagsröst i slutändan.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]