Dagens PS

Svenska börsgurun lotsar dig till udda aktieklipp

"Du har möjlighet att hitta bolag som väldigt få andra investerare investerat i", säger Mattias Martinsson om tillväxtmarknaderna som Tundra Fonder investerar i. Mattias Martinsson är förvaltningschef och grundare av Tundra Fonder. (Foto: Tundra Fonder)
"Du har möjlighet att hitta bolag som väldigt få andra investerare investerat i", säger Mattias Martinsson om tillväxtmarknaderna som Tundra Fonder investerar i. Mattias Martinsson är förvaltningschef och grundare av Tundra Fonder. (Foto: Tundra Fonder)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 31 okt. 2020

Redan som barn fick Mattias Martinsson, grundare av Tundra Fonder, upp ögonen för börsen. I ännu ett nytt avsnitt av Dagens PS podcast Finansräven avslöjar stjärninvesteraren sin globala vinnarstrategi.

ANNONS

Mest läst i kategorin

För den som vågar ta risk finns det gott om guldkorn där ute, enligt Mattias Martinsson som började sin bana hos det tidigare radarparet Sven Hagströmer och Mats Qviberg.

“Jag tjatade till mig ett sommarjobb hos dem. Året var 1995. Jag började på vaktmästeriet men smet in till analytikerna och avslutade sommarjobbet på analysavdelningen.”

Året därpå blev han erbjuden anställning hos Hagströmer och Qviberg. Inledningsvis med fokus på Sverige men redan efter två veckor med ansvar mot den ryska marknaden.

“Där inleddes min tillväxtmarknadskarriär.”

Läste årsredovisningar som elvaåring

Mattias Martinsson minns att han alltid brunnit för vad som händer på börsen. Blott elva år gammal grävde han ner sig i årsredovisningar för att lära sig allt om vad som händer på finansmarknaderna. Han uttrycker det som en aldrig sinande kärlek till affärer och aktier.

Han beskriver sitt jobb som att resa tillbaka i en tidskapsel, vilket gör att möjligheterna är mycket stora att hitta vinnare för den som lär sig hitta rätt i en djungel av tillväxtmarknader.

Samtidigt gör han ingen hemlighet av att riskerna alltså är betydande.

ANNONS

Tundra Fonder, som han är förvaltningschef och pappa till, riktar in sig på nästa generations tillväxtmarknader.

“Jag var ju en pionjär i Ryssland och erfarenheterna därifrån lockade mig att titta på nya tillväxtområden. I mitten av 2000-talet stötte jag på marknader som Pakistan och Sri Lanka. Börsomsättningen i Pakistan var lika hög som i Singapore på den tiden.”

Ointresset från kollegor ger extra bränsle

Då som nu ryckte majoriteten av investerare på axlarna åt den enorma tillväxtpotentialen. För Mattias Martinsson, som går mot strömmen, blir det en drivkraft som gör honom bara mer nyfiken.

Han såg och ser fortfarande den obrutna marken som en chans till att få ett informationsövertag på det han anser är framtidens marknader.

Han spår att framtidens arbetskraft kommer att finnas i de länder som nu betraktas som lägre medelklass-inkomstländer och låginkomstländer, de fattigaste delarna av världen. Han pratar om marknader med närmare fyra miljarder människor. I dagsläget.

“Du har möjlighet att hitta bolag som väldigt få andra investerare investerat i”, konstaterar han.

“Vår ide på Tundra Fonder är att försöka göra stock picking (plocka upp undervärderade bolag, reds.anm) och försöka välja framtidens vinnare som vi tror kommer att ha en mycket stark ekonomisk utveckling.”

Enligt Mattias Martinsson finns det runt 40 fondbolag som jobbar på ungefär samma sätt som Tundra Fonder. Men Tundra Fonder är, säger han, det fondbolag i ligan som rankas högst av Morningstar på 3-5 års sikt.

ANNONS

Med facit i hand har tillväxtmarknaderna, som hans fondbolag riktar in sig på, inte levererat som väntat de senaste åren.

“I absoluta termer har det varit en ganska medioker utveckling, det har varit en tuff perioder för tillväxtmarknader och mindre tillväxtmarknader. Så fonden har ungefär gett 8,5 procents avkastning om året sedan starten. Hade du investerat i USA under de senaste sju-åtta åren hade du fått betydligt bättre avkastning än så. Men jag tror att det finns väldigt mycket mer potential de kommande tio åren”, säger Mattias Martinsson om utvecklingsländerna.

Hoppas på Biden-seger i USA-valet

På frågan vad som kommer att vara triggern, med tanke på risken med exponering mot de aktuella marknaderna, svarar stjärnförvaltaren att det skapas ett så stort värderingsgap att det inte kan motiveras med den underliggande tillväxten.

“Du får en naturlig rotation in i de här marknaderna.”

Det andra, mer specifika som kan skapa en investeringsboom i utvecklingsländerna, är att USA får en ny president efter valet, säger han.

Den sittande presidenten, republikanen Donald Trump, har haft som mantra under sin mandatperiod göra “America great again” med allt vad det innebär i investeringar i USA. Den ekonomiska politiken har kännetecknats av en antiglobalisering, menar Martinsson som hoppas på att USA återgår till att bli mer globaliserat igen med en valseger för demokraten Joe Biden.

Tundra Fonders mål är att vara “bäst i världen”, framhåller investerargurun Mattias Martinsson och pekar särskilt på det han kallar “svansen” på tillväxtmarknader som Kina, Sydkorea och Taiwan.

Hans övertygelse eller åtminstone förhoppning är att världens investerare, däribland USA alltså, ska upptäcka möjligheterna som finns i dessa regioner.

ANNONS

Analytiker på plats både i Pakistan och Vietnam

Han berättar att Tundra Fonder har ett analyskontor med fyra anställda i Pakistans största stad Karachi. Fondbolaget har även en expert i Hô Chi Minh, tidigare Saigon, som bevakar vad som händer på aktiemarknaden i Vietnam.

Där till besöker Mattias Martinsson och en kollega till honom återkommande de tillväxtmarknader som Tundra Fonder har långsiktig horisont mot, sju-åtta länder till antalet, för att ha full koll på vad som sker.

“Nördighet och avgränsning i kombination med lokal närvaro är det som ger möjligheter.”

Tundra Fonder består i dag endast av en fond från tidigare fyra fonder. Det har inneburit mindre administration och mer i förvaltat kapital. Enligt Mattias Martinsson förvaltar bolaget i dag 1,5 miljarder kronor från tidigare 1,2 miljarder kronor.

Exkluderar smutsiga bolag, tobak och alkohol

Han deklarerar att inga investeringar görs i fossila bränslen, tobak och alkohol och att strategin är att hitta bolag med strukturell tillväxt.

Fondportföljen har övervikt på bolag med inriktning mot teknologi/it- och hälsovårdssektorn. Tanken är att hitta de bästa bolagen som kommer att ha stor betydelse i framtiden för de aktuella tillväxtmarknadernas ekonomier.

“Vi går aldrig in i tillfälliga trender utan tänker alltid 10-20 år framåt. Favoritaffären är att köpa riktigt bra bolag i dåliga tider.”

ANNONS

Tundra Fonder har som mål att gå in i “no go”-länder och hitta de bäst skötta bolagen. Till skillnad från de flesta investerare fokuserar fondbolaget på detta i stället för att hänga upp sig på den politiska styrningen och de ekonomiska cyklerna.

“Duktiga bolag klarar i princip alla tider och stärker sin position i kriser.”

Ibland är det Vilda Västern

När det gäller den höga risken som finns i de allra sämst ställda tillväxtländerna stämmer de flesta av fördomarna, säger Mattias Martinsson och konstaterar att det kan vara rena “Vilda Västern”.

Men det centrala är, menar han, att det fortfarande finns skärpta bolag som klarar att hantera problemen som de här många gånger kanske korrupta länderna tampas med.

“Det finns både en jättestor risk, men det innebär också den stora möjligheten”, resonerar fondproffset och berättar att grundkriterierna som måste uppfyllas för att Tundra Fonder ska kliva in i ett bolag är att man är bekväm med ledningen och ägarna, att det finns en tro på att bolaget ska växa och att samhället gynnas av bolagets tillväxt.

Aktien som fondbolaget tror mest på

Störst positionering har fondbolaget i pakistanska it-bolaget Systems Limited, som enligt Martinsson under de senaste tre åren både dubblat sin omsättning och vinst.

It-bolaget exporterar mer än 80 procent av sina it-tjänster till USA, Europa, Mellanöstern och nu även Australien, framgår det.

ANNONS

Mattias Martinsson betonar även, sist men inte minst, vikten av hållbarhet i placeringstänket. Om inte hållbarhet finns på agendan kommer man inte lyckas med sin kapitalförvaltning. Det gäller att hänga med i de förändringar som sker runt om i världen på hållbarhetsfronten, både politiskt och inom näringslivet, slår den den globala investerargurun fast.

Läs mer: Prisade börsprofilen: Så hittar jag aktievinnarna »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS