Det pågår en våg av återköp av aktier i Asien – och den ser inte ut att ta slut i närtid, enligt analytiker på bankerna Goldman Sachs och Morgan Stanley.
Stor ökning av återköp av aktier i Asien
Mest läst i kategorin
I förra veckan presenterade den kinesiska techjätten Alibaba nyheten att de ökar sitt program för aktieåterköp från 15 miljarder dollar till 25 miljarder dollar. Telefontillverkaren Xiaomi presenterade också ett återköpsprogram i veckan värt 10 miljarder Hongkong-dollar. Aktiekurserna rusade för bolagen efter nyheterna.
“Vi har sett en accelererande trend av kinesiska företag som tillkännager återköpsplaner mot bakgrund av brett baserade kinesiska aktievärderingsnedsättningar”, skriver investmentbanken Morgan Stanley i en rapport.
“Försök att stärka investerarnas förtroende”
“Kinesiska företag beter sig på samma sätt som sina amerikanska motsvarigheter genom att tillkännage stora program för aktieåterköp i ett försök att stärka investerarnas förtroende när deras affärstillväxt saktar av”, säger Ben Silverman, forskningsdirektör på investeringskonsultbolaget Verity till CNBC.
Trenden gäller inte bara för kinesiska bolag – den brittiska banken HSBC, den pan-asiatiska försäkringsjätten AIA och den japanska biltillverkaren Toyota har också presenterat aktieåterköp de senaste veckorna.
Goldman Sachs tror på bolag som gjort tidigare återköp
Återköp innebär att ett företag köper sina egna aktier, vilket reducerar antalet aktier i bolaget som finns ute på marknaden. Det driver ofta upp priset per aktie, då de kvarvarande aktierna står för en större andel av företaget.
Både Goldman Sachs och Morgan Stanley har listat företag (läs här hos CNBC) som de tror kan satsa på återköpsprogram. Goldman Sachs fokuserar på bolag som har en historik av återköp – de menar att det gör det mer sannolikt att nya återköpsprogram kommer från företagen.
“Medan kontantrika och högvinstgivande tillväxtaktier verkar vara särskilt välplacerade för att återköpa aktier, noterar vi att företag som inte har någon historia av återköp ofta inte tillkännager återköp, även när de är rika på kontanter”, skriver Goldman Sachs i en analys.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.