Stockholmsbörsen har startat året nästan på tvärs mot fjolåret. Nu är det tillväxtaktier som sackar efter och faller medan banker och verkstadsbolag stiger.
Stor förändring – därför ska du se över portföljen
Mest läst i kategorin
Den här sektorrotationen har sina förklaringar i att marknaden börjar diskontera en konjunkturuppgång och medföljande högre inflation.
Det senare är ingenting som gynnar tillväxtbolagen. Tvärtom.
I den pedagogiska grafen nedan förklarar danska banken Saxo Group hur det kommer sig. Banken har i den högre tabellen räknat ut hur många år det tar för ett fritt kassaflöde (alltså pengar som de facto kommer in i bolaget) att motsvara det nuvarande börsvärdet.
Om det fria kassaflödet utgör 16 procent av börsvärdet (FCFY) i dag tar det 6,3 år innan kassaflödet är lika stort som börsvärdet. Tilläggas bör att det är ytterst få företag som uppvisar 16 procent i FCFY.
Risk för kursfall
Lite längre ned i tabellen har Saxo Group ringat in ett fritt kassaflöde som endast utgör 4 procent av börsvärdet. Då tar det 25 år för kassaflödet att uppnå börsvärdet.
Om nu inflationen stiger och avkastningskravet höjs får det dramatiska effekter. En procentenhets högre avkastningskrav, vilket inte alls är ett orimligt scenario, ger allt annat lika 24 procents lägre nuvärde när kassaflödet diskonteras.
Nu är räkneexemplet förenklat för att göra metoden överskådlig. Tillväxtbolag brukar ju ha en stigande vinst och därmed öka kassaflödet med tiden.
Samtidigt är det många högvärderade tillväxtbolag som har ett FCFY under 4 procent.
Börsfavoriten Evolution Gaming har under 3 och Lime Technologies under 2. Nibe Industrier beräknas, enligt konsensus, ha ett fritt kassaflöde relativt börsvärdet nästa år på under 1 procent.