Dagens PS

Spotify vann delseger – Apple backar

Apple godtar EU:s krav om att bolaget måste upphöra med att favorisera sina egna strömningstjänster. (Foto: MATTHIAS SCHRADER/AP/TT)
TT Nyhetsbyrån
TT Nyhetsbyrån
Uppdaterad: 06 apr. 2024Publicerad: 06 apr. 2024

Spotify har vunnit en delseger i kampen mot Apple. Efter en flera år lång utredning godtar nu Apple EU:s krav på att sluta favorisera sina egna strömningstjänster. Men det blir inte gratis.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I början av mars beslutade EU-kommissionen att Apple ska böta motsvarande över 20 miljarder kronor för konkurrensbrott på marknaden för strömmad musik. Utredningen inleddes 2021 efter en anmälan från svenska Spotify.

Enligt EU har Apple låtit bli att meddela användare hur mycket olika prenumerationstjänster kostar, och dessutom låtit bli att inkludera länkar till andra alternativ.

Detta ska ha gjort att användare “betalat betydligt högre priser för musikprenumerationer”, enligt kommissionen.

Apple uppgav att man skulle överklaga beslutet. Nu meddelar bolaget istället att man accepterar EU:s krav.

Andra företags musikströmningstjänster som finns i Apples europeiska appbutik ska få rätt att länka vidare till sina egna hemsidor, och informera användarna om alternativa betalningssätt för prenumerationer.

Apple kommer dock fortsättningsvis att ta ut en avgift på 27 procent på köp som görs på apptillverkarnas hemsidor inom sju dagar efter det att en användare har klickat på en länk i appen.

Apple är ett av flera amerikanska techbolag som avkrävs böter från EU-håll.

Sedan tidigare har Google och Meta fått liknande krav på sig och EU-kommissionen har dessutom inlett en utredning kring Apples mobila betalservice.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]