Dagens PS

Sparplattformens nya avgifter får kritik av sparprofiler

Levler lockar med billig aktiehandel men tar i stället ut andra avgifter
Courtagefri aktiehandel låter lockande. Men för Aktieinvest som köpts upp av Levler blev det i stället dyrare då de fick en depåavgift de själva inte valt. Något som får många sparprofiler att reagera. (Foto: Skärmdump Levler)
Mikael Gullström
Mikael Gullström
Uppdaterad: 19 jan. 2025Publicerad: 19 jan. 2025

Den digitala sparplattformen Levler, som drivs av Söderberg & Partners, lockar med courtagefri aktiehandel. Men nya avgifter har skapat mycket kritik bland kända sparprofiler.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Levler i fjol tog över Aktieinvest från Pareto flyttades cirka 45 000 sparares kapital – aktier, fonder, likvida medel och pensionssparande – över till Levlers system.

Flera sparprofiler och aktiva investerare har reagerat på hur övergången hanterats.

Automatisk flytt till avgiftsbelagda konton

Den mest kontroversiella punkten har varit beslutet att per automatik flytta kunderna till Levlers “Pluskonto”, vilket innebär en årlig depåavgift på 0,35 procent av det totala kapitalet, inklusive likvida medel.

I gengäld erbjuder Levler courtagefri handel med aktier och fonder. Detta innebär dock en betydligt högre kostnad för de sparare som inte gör frekventa transaktioner och som tidigare haft avgiftsfria konton eller fast pris på 100 kronor per kvartal hos Aktieinvest​​.

Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, uttrycker stark kritik mot Levlers tillvägagångssätt i en artikel i Dagens Industri:

“Det renhåriga hade varit att flytta över sparare till den avgiftsfria depån och låta de som är aktiva fatta beslutet att byta till en depå med avgifter och fler möjligheter,” säger han.

Olsson varnar för att passiva sparare, särskilt äldre med låg digital vana, riskerar att omedvetet drabbas av höga kostnader​.

ANNONS

Senaste nytt

Flera aktieprofiler uttrycker missnöje

ANNONS

På sociala medieplattformar och investeringsforum har kritiken varit hård. En central invändning är att många kunder inte informerades tillräckligt tydligt om förändringarna.

Sparbloggaren “Aktiepappa” menar att detta är ett klassiskt exempel på negativ avtalsbildning – en metod som enligt svensk lag är förbjuden.

Han uppmanar sparare att noga granska sina konton och vid behov anmäla avgifterna till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) eller Konsumentverket​.

Joakim Bornold, grundare av Levler, kommenterar under söndagen den specifika kritiken de fått för depåavgifterna och hänvisar att Levler snarare sänkt avgifterna. Han menar att Aktiespararna och de sparprofiler som kommenterat avgifterna har fel.

“Levlers vanliga depå funkar som Avanza och Nordnet. Levler Plus är motsvarigheten till Aktieinvest. Dvs Fraktionshandel av aktier som bl.a. möjliggör månadssparande och återinvestering av utdelningar. Den här tjänsten har drivits på ett bra sätt hos Aktieinvest men med alldeles för höga avgifter. De har vi nu sänkt rejält” menar Bornold.

Ett dilemma för småspararare

För de sparare som övergått till Levler finns det alternativ. Levler erbjuder en standarddepå utan årlig avgift, men med högre courtagekostnader per transaktion.

För sparare som vill undvika avgifterna krävs dock ett aktivt val att byta till standarddepån, något som många anser borde varit det självklara standardalternativet från början.

Händelsen kring Levlers avgiftshöjningar väcker frågor om konsumenternas roll i en alltmer digitaliserad sparmarknad, speciellt för många äldre småsparare som månadssparar i aktier.

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Företag

Ny arkitektur - hållbarhet möter historia

19 jan. 2025
ANNONS